Stát znovu hledá nájemce pro vyškovský pivovar

05.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. ledna (ČTK) - Stát začal znovu hledat nájemce pro ztrátový vyškovský pivovar. Státní podnik Jihomoravské pivovary vyhlásil další obchodní veřejnou soutěž, řekla ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Podmínky soutěže jsou méně přísné. Snížila se především výše kauce, kterou stát po firmách požaduje.

Několik předchozích pokusů o hledání nájemce ztrátového provozu v loňském roce zkrachovalo. Naposledy se do soutěže přihlásily dvě firmy. Hodnotící komise, která posuzovala nabídky, oba uchazeče vyřadila. Podle Dvořáčkové byly vyloučeni kvůli formálním nedostatkům.

Státní podnik Jihomoravské pivovary pronajímá nemovitosti, technologické vybavení pivovaru i ochranné známky. Zájemci o vyškovský pivovar se mohou hlásit do 14. ledna. Při následném hodnocení podaných návrhů bude nejdůležitější výše nájemného, které byla přisouzena váha 60 procent, následuje výše navrhované kauce (30 procent) a výše úplaty za výkon práv k ochranným známkám (deset procent).

Jihomoravské pivovary v podmínkách soutěže vyhlásily minimální výši ročního nájemného, která činí 2,5 milionu korun. Kromě toho musí vybraný uchazeč složit kauci ve výši minimálně jednoho ročního nájemného. V minulých podmínkách obchodní veřejné soutěže to byl dvojnásobek. Právě výše kauce některé podnikatele od podání nabídky v minulosti odradila.

Namísto kauce navíc může nyní vybraný uchazeč předložit bankovní záruky. Také tato možnost v předchozích podmínkách nebyla. Uspět může pouze uchazeč, který podniká v oblasti pivovarnictví minimálně dva roky. V předchozím výběrovém řízení požadoval stát tři roky.

Vyškovský pivovar je ve ztrátě už několik let. V roce 2009 vykázal ztrátu 30 milionů korun při tržbách téměř 34 milionů. Dnes v provozu pracuje kolem 30 lidí, vyrábí zhruba 2000 hektolitrů piva měsíčně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK