Co týden dal?

07.01.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Německá ekonomika v loňském roce pravděpodobně stoupla nejprudším tempem od sjednocení země v roce 1990, což je velmi dobrá zpráva pro naši ekonomiku. Více v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Náklady pojištění státních dluhopisů zemí západní Evropy před insolvencí vzrostly na rekordní maxima. Ceny úvěrových swapů CDS rostly na maxima u belgických obligací a k blízkosti rekordů se dostaly u dluhopisů Španělska, Portugalska a Itálie.
    • Německý výrobce luxusních automobilů Audi loni zvýšil prodej o zhruba 15 procent na rekordních 1,092 milionu vozů. Loňský odbyt Audi překonal podnikovou prognózu, která počítala s prodejem 1,08 milionu vozů.
    • Evropská unie může na finanční pomoci Irsku značně vydělat. Za obrovského zájmu investorů prodala první část dluhopisů, z nichž bude pomoc Irům částečně financovat. Investoři dluhopisy nakoupily s úrokem ve výši 2,59 procenta, EU však Dublinu peníze půjčí za 5,51 procenta.
    • Rozpočtový deficit Irska loni dosáhl 18,745 miliardy eur, což je v souladu s plánem vlády, ale pořád ještě největší schodek ze všech členských zemí eurozóny. Ukázala to předběžná statistika, v které není započtena pomoc bankám. Schodek odpovídá téměř 12 procentům hrubého domácího produktu Irska.
    • Německá ekonomika v loňském roce pravděpodobně stoupla nejprudším tempem od sjednocení země v roce 1990. Uvedl to o víkendu německý ministr hospodářství Rainer Brüderle. Podle zpráv německých médií Brüderle odhaduje loňský růst na minimálně 3,6 procenta.
    • Čína je připravena koupit dluhopisy španělské vlády a hodlá do nich investovat zhruba tolik, co už dohromady investovala do nákupu dluhopisů řecké a portugalské vlády. Napsal to dnes španělský list El País, který se odvolává na zdroje z tamní vlády.
    • Prodej nových osobních a nákladních automobilů ve Spojených státech loni stoupl o 11 procent na 11,6 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční nárůst od příchodu hospodářské recese

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Počet dlužníků v registru fyzických osob sdružení Solus, kteří mají nebo měli v uplynulých třech letech problémy se splácením závazků, vzrostl v roce 2010 o deset procent na 951.290. Solus předpokládá, že letos bude evidovat více než milion klientů, kteří aktuálně mají nebo v posledních třech letech měli problém se splácením závazků.
  • Tuzemský trh hypoték pro občany loni po dvou letech poklesu meziročně stoupl o zhruba desetinu. Vyplývá to z expertního odhadu Hypoteční banky, o kterém dnes informoval její generální ředitel Jan Sadil. Banky podle odhadu poskytly v loňském roce občanům hypoteční úvěry za zhruba 82 miliard korun; v roce 2009 to bylo za 74 miliard korun.
  • Škoda Auto prodala loni rekordních 762.600 aut. Meziročně zvýšila prodej o 11,5 procenta. Předloni největší česká automobilka prodala 684.200 vozů. Firma zvýšila svůj podíl na trhu a v následujících letech očekává další růst prodeje.
  • Ministerstvo dopravy chce od příštího roku uvalit na mýtné platby daň z přidané hodnoty, což by znamenalo automatické zvýšení sazby o 20 procent. Ty by stát sice následně dopravcům jako daňovým plátcům vrátil, dočasně však daň podnikatele připraví o významnou část hotovosti.
  • Česku hrozí další velká arbitráž. Společnost Washington Investment Company LLC (WIC) podala ministerstvu financí oznámení o existenci sporu. Ušlý zisk vyčíslila na 12 miliard korun. Spor údajně souvisí s IT zakázkami pro státní podnik Lesy ČR.
  • Státní rozpočet skončil loňský rok se schodkem 156,3 miliardy korun. Schválený rozpočet počítal původně s deficitem 162,7 miliardy korun, ten byl později upraven na 162,9 miliardy korun. Na letošek je rozpočet schválený se schodkem 135 miliard korun.
  • Průmyslová výroba loni v listopadu meziročně zrychlila růst na 15,9 procenta po říjnovém zvýšení o 6,9 procenta. V porovnání s předchozím měsícem byla po očištění od sezonních vlivů vyšší o dvě procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 14,2 procenta. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                   

Anketa

Jaká jsou vaše ekonomická a finanční očekávání pro rok 2011? Myslíte si, že se budete mít lépe, hůře, nebo stejně jako v roce 2010?

  • Budu se mít pravděpodobně lépe - 27 %
  • Nic se nezmění - 11 %
  • Rok 2011 bude finančně ještě složitější - 62 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU