Playboy získá zpět pod svoji kontrolu zakladatel firmy Hefner

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Společnost Playboy Enterprises Inc. získá zpět pod svoji kontrolu její zakladatel Hugh Hefner a stáhne její akcie z trhu. Hefner po měsících jednání o budoucnosti firmy zvítězil nad konkurenční nabídkou od firmy FriendFinder Networks, vydavatele časopisu Penthouse. Dohoda ohodnocuje Playboy na 207 milionů USD (zhruba 3,9 miliardy Kč).

Podle dohody akcie firmy Playboy Enterprises koupí firma Icon Acquisition Holdings L.P., kterou kontroluje Hefner, spolu se společností Rizvi Traverse Management LLC. Icon nabídla akcionářům za jednu akcii 6,15 dolaru, což ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií představuje zisk 18 procent. Playboy má rovněž dluh 115 milionů USD.

Hefner učinil nabídku na Playboy poprvé v červenci, kdy nabídl 5,5 dolaru za akcii. FriendFinder Networks nabídl 6,25 dolaru za akcii.

Hefner v současnosti vlastní ve firmě 70 procent akcií s hlasovacími právy a 28 procent akcií bez hlasovacích práv. Všechny tyto akcie převede na Icon. Své akcie prodá Iconu i další velký akcionář, firma Plainfield Asset Management. Tendr na odkup akcií má začít 21. ledna a dohoda má být dokončena v prvním čtvrtletí.

Hefner, kterému je 84 let, založil Playboy v roce 1953. V tomto roce vyšlo první vydání s fotografií spoře oděné Marilyn Monroe. Playboy se již delší dobu potýká s poklesem prodeje časopisů i příjmů z reklamy, protože lidé stále více využívají internet. Firma v listopadu uvedla, že ve třetím čtvrtletí prohloubila ztrátu a její příjmy klesly o sedm procent na 52,1 milionu USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Podle celkového globálního nákladu je Playboy nejprodávanějším pánským měsíčníkem na světě. Česká mutace Playboye patří mezi nejstarší zahraniční tituly na trhu a její první číslo se v trafikách objevilo už v roce 1990.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK