Co týden dal?

14.01.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Evropa byla ve znamení aukcí dluhopisů jižních států, které jsou pod tlakem kvůli vysokým dluhům. Domácí zprávy se nesly v duchu výsledků statistického úřadu, kdy se o celé jedno procento zvedla nezaměstnanost.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Řecko prodalo státní pokladniční poukázky v objemu 1,95 miliardy eur (asi 48 miliard Kč) a se splatností šest měsíců. Zájem o cenné papíry byl poměrně vysoký, Řecko ale bude muset zaplatit průměrný úrok 4,90 procenta. To je o osm základních bodů víc než v minulé aukci v listopadu.
    • Dodávky ruské ropy do běloruských rafinerií se zastavily. Bělorusko nadále pokračuje v jednáních o cenách s ruskými ropnými společnostmi. Oznámila to běloruská státní ropná firma Belněftěchim. Podle obchodníků dodávky ropy do Evropy ropovodem Družba narušené nejsou.
    • Evropská centrální banka kupovala na trhu portugalské státní dluhopisy. Chce tak zmírnit rostoucí tlak trhu na zemi, která je po Řecku a Irsku dalším kandidátem na finanční pomoc od Evropské unie.
    • Maďarsko nechá takzvané krizové daně v platnosti ještě tři roky, aby s jejich pomocí rychleji vyrovnalo státní rozpočet. Zvláštní daň se týká pouze vybraných odvětví ekonomiky a Maďaři ji zavedli loni. Značně tím pobouřili nejen firmy, kterých se opatření týká, ale i Evropskou komisi. Ta začala zkoumat oprávněnost takového kroku.
    • Španělsko obstálo v klíčové zkoušce a bez problémů umístilo státní dluhopisy v objemu tří miliard eur (více než 73 miliard Kč) se splatností pět let. Poptávka po dluhopisech více než dvakrát převýšila celkový nabízený objem, Madrid ale přesto zaplatí mnohem vyšší úrok než při minulé aukci loni v listopadu.
    • Míra nezaměstnanosti v Řecku loni v říjnu dosáhla 13,5 procenta, což je nový rekord od doby, co Řecko začalo měsíční údaje zveřejňovat. V září byla míra nezaměstnanosti na 12,6 procenta a o rok dříve, tedy v říjnu 2009, pouze na 9,8 procenta.
    • Zahraniční obchod eurozóny v listopadu loňského roku skončil s deficitem ve výši 0,4 miliardy po říjnovém přebytku 4,7 miliardy eur. V celé EU byl ve stejném měsíci ve schodku 14,7 miliardy eur, zatímco o měsíc dříve deficit činil 7,9 miliardy eur.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Míra nezaměstnanosti v Česku byla v prosinci vyšší než v listopadu, zvýšila se o jeden procentní bod na 9,6 procenta. Počet uchazečů o zaměstnání znovu vzrostl, pracovní úřady jich na konci měsíce registrovaly 561.551, což je o 54.911 víc než na konci listopadu.
  • Maloobchodní tržby v listopadu bez sezónního očistění meziročně vzrostly o pět procent po říjnovém poklesu o 0,7 procenta. Výsledek byl ovlivněn zejména růstem tržeb v motoristickém segmentu a vyšším počtem pracovních dní.
  • Meziroční míra inflace v Česku v prosinci zrychlila růst na 2,3 procenta po listopadových dvou procentech. Průměrná meziroční míra inflace v roce 2010 byla 1,5 procenta. Meziroční prosincová inflace je v souladu s odhady analytiků.
  • Ke změně dodavatele zemního plynu se v tuzemsku za loňský rok odhodlalo celkem 84.392 odběratelů, což je historický rekord a téměř trojnásobek změn prodejců plynu v roce 2009. V drtivé většině přistupovaly na změnu dodavatele domácnosti, loni jich bylo přes 76.000.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj zastaví od 1. února podporu hypoték pro mladé u nově čerpaných úvěrů. Důvodem je pokles průměrné sazby úroků podporovaných hypotečních úvěrů pod pět procent. Úřad k tomu přistoupí po dvou letech, kdy zvýšené sazby hypoték částečně kompenzoval příspěvkem na úroky.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí chce od příštího roku snížit administrativu firem. Nebudou muset hlásit volná místa, dodávat k žádosti o příspěvek v rámci aktivní politiky zaměstnanosti potvrzení bezdlužnosti a sníží se jim pokuty za nevedení evidence. Naopak stát přitvrdí u nelegálního zaměstnávání.
  • Česká republika přijme euro ve chvíli, kdy splní maastrichtská kriteria, eurozóna bude stabilní a nová měna bude výhodnější než udržení koruny, řekl premiér Petr Nečas. Postoj svého kabinetu k přijetí společné evropské měny přiblížil ve svém vystoupení na konferenci s názvem Aktivní evropská politika - klíčový národní zájem ČR.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Dluhová krize se šíří Evropou – dojde podle vás ke „krachu“ některého státu?

Dluhové problémy eurozóny se prohlubují, mluví se už i o možném „krachu“ Portugalska a Španělska. Zatím se vždy našlo řešení poskytnutím finanční pomoci. Jaký myslíte, že bude další vývoj EU?

                                                      

Anketa

Počet dlužníků v registru sdružení Solus, kteří mají nebo měli v uplynulých třech letech problémy se splácením závazků, vzrostl v roce 2010 o 10 % na 951.290. Solus předpokládá, že letos už bude evidovat více než milion klientů. Jak jste na tom s dluhy vy?

  • Všechny své závazky splácím včas 79 %
  • Problémy s dluhy se týkají i mě 21 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU