Co týden dal?

21.01.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vláda otevřela cestu pro vznik akciové společnosti Český Aeroholding, schválila návrh zákona na vydání dluhopisů za 131,6 miliardy korun či podpořila novelu zákona o státním rozpočtu.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) loni zvýšila investice na rekordních devět miliard eur (zhruba 220 miliard Kč) ze 7,9 miliardy eur v roce 2009. Banka rovněž předpověděla, že za loňský rok vykáže čistý zisk přes miliardu eur po ztrátě 746 milionů eur předloni.
    • Mezinárodní turistický ruch se v loňském roce vrátil k růstu. Počet příjezdů zahraničních turistů po celém světě se zvýšil o 6,7 procenta na 935 milionů poté, co předloni poprvé od roku 2003 klesl. Uvedla to Světová organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO). Dodala, že v letošním roce očekává nárůst mezinárodní turistiky o čtyři až pět procent.
    • Počet zadržených falešných eurobankovek ve druhé polovině loňského roku klesl ve srovnání s předchozím pololetím o 5,9 procenta na 364.102 kusů. V prvním pololetí bylo zachyceno 387.000 falešných eurobankovek. Počet odhalených padělků klesl i za celý rok, a to poprvé od roku 2006.
    • Záchranný fond eurozóny (EFSF), který je určen zemím ve finančních potížích, plánuje na příští týden první obchod s dluhopisy pro Irsko. Podle zdrojů agentury Reuters půjde o tři až pět miliard eur se splatností pět let.
    • Míra nezaměstnanosti na Slovensku se loni v prosinci mírně zvýšila na 12,46 procenta, zatímco v listopadu bylo bez práce 12,22 procenta Slováků. Ve srovnání s předloňským prosincem nezaměstnanost klesla o 0,2 bodu.
    • Premiéři Ruska a Běloruska Vladimir Putin a Michail Mjasnikovič nevyřešili spor o ceny ropy, dodávky ropných produktů do Evropy se ale obnoví v následujících dnech. Ruské ropné firmy přestaly zásobovat běloruské rafinerie 1. ledna poté, co se Moskva a Minsk na nových cenách nedohodly.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Ceny průmyslových výrobců v prosinci zrychlily tempo růstu meziročně na 3,6 procenta po listopadovém růstu o 2,7 procenta. Oznámil to tento týden Český statistický úřad s tím, že jde o nejrychlejší růst od října 2008. Za celý loňský rok se ceny v průmyslu meziročně zvýšily o 1,2 procenta.
  • Veterinářům se podařilo najít a pozastavit prodej zhruba pětiny z celkem 4500 kilogramů vepřového masa, které bylo na přelomu loňského a letošního roku dovezeno z Německa do Česka a mohlo obsahovat rakovinotvorný dioxin. Vzorky vepřového masa veterináři odeslali na rozbor do laboratoře.
  • Všech deset velkých projektů, na které chce Česká republika získat peníze od Evropské unie, má na začátku roku 2011 razítko a podpis Evropské komise. ČR chce žádat o proplacení jednoho vzdělávacího, dvou vodohospodářských, čtyř železničních, jednoho dálničního a dvou ekologických projektů. Dohromady se jedná o asi 800 milionů eur (přibližně 20 miliard korun).
  • Vláda otevřela cestu pro vznik akciové společnosti Český Aeroholding, v němž se má v budoucnu propojit pražské letiště a skupina Českých aerolinií. Aeroholding vznikne privatizací části majetku státního podniku Správa Letiště Praha, kterou vláda schválila.
  •  Vláda schválila návrh zákona na vydání dluhopisů za 131,6 miliardy korun kvůli krytí schodku letošního státního rozpočtu. Návrh, který ministerstvo financí předkládá každoročně, vychází ze zákona o státním rozpočtu pro letošní rok, který počítá se schodkem rozpočtu 135 miliard korun. Zákon umožňuje splatnost dluhopisů až 55 let.
  • Příjmy i výdaje státního rozpočtu na letošní rok se zřejmě zvýší o 11,7 miliardy korun kvůli schváleným omezením podpory slunečních elektráren. Vláda totiž na svém zasedání schválila novelu zákona o státním rozpočtu. Schodek státního rozpočetu ve výši 135 miliard korun se nemění.
  • Podíl nekvalitních pohonných hmot zjištěných u tuzemských čerpacích stanic loni v prosinci prudce vzrostl z listopadových 5,9 procenta na 13,9 procenta, což je jedna z nejvyšších hodnot v historii kontrol automobilových paliv, které ČOI zahájila v roce 2001. Nedostatky inspekce v prosinci odhalila hlavně u speciálního paliva E85, na které se mimořádně zaměřila.

  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                          

Anketa

Od 1.1.2011 vstoupily v platnost změny zákoníku práce. Nejcitelnější změnou je to, že nárok na plnou výši podpory v roce 2011 nebude mít ten, kdo z práce odešel z vlastní vůle a bez udání důvodu. Souhlasíte s tím?

  • Ano, stát musí šetřit kde to jen jde - 47 %
  • Ne, stát tím trestá ty, kteří pracují a chtějí si přilepšit - 53 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU