Pojišťovny opět úspěšné v boji s podvodníky

25.01.2011 | , ČAP
Tiskové zprávy


Statistiky České asociace pojišťoven (ČAP) za rok 2010 potvrdily vysokou úspěšnost pojistitelů při odhalování pojistných podvodů na českém trhu.

Specializované útvary pojišťoven prošetřovaly v loňském roce přes 5000 podezřelých škodných událostí, o 14 % více než v roce 2009. Celková hodnota jimi odhalených případů opět překročila 600 milionů Kč. Celková výše prokázané hodnoty, která odráží finanční objem odhalených případů, zůstala oproti předchozímu roku prakticky nezměněna, poklesla o pouhé 1 %. Příčinou bylo snížení prokázané hodnoty v oblasti pojištění motorových vozidel. V tomto oboru je tradičně odhaleno nejvíce pojistných podvodů a evidována nejvyšší prokázaná hodnota ze všech sledovaných oblastí pojištění. Ačkoli jsme i v loňském roce v této oblasti zaznamenali 3% nárůst počtu šetřených případů, pokles prokázané hodnoty o 16 % svědčí o tom, že odhalené případy pojistných podvodů se týkaly nižších škod než v předchozím období. „Tento výsledek může svědčit o tom, že pojišťovny detekovaly ve srovnání s předchozím rokem v této oblasti vyšší počet snadněji odhalitelných podvodných případů s nižší výší škody. Těch se zpravidla dopouštějí nezkušení pachatelé z důvodu aktuálních finančních problémů,“ objasňuje Ondřej Karel, specialista pro prevenci pojistných podvodů ČAP a dodává: „Pokles může být také dán do souvislosti s menším množstvím odhalených podvodů souvisejících se škodami na zdraví vzniklými při dopravních nehodách, které zpravidla dosahují vysokých částek.“

Významný nárůst počtu podezřelých škod zaznamenaly pojišťovny v roce 2010 v oblasti pojištění osob, do které spadají podvody ze životního a úrazového pojištění. Specialisté pojišťoven zde prošetřili oproti předchozímu roku o 80 % podezřelých případů více. Mezi tyto případy patřilo i rozkrytí organizované sítě podvodníků, kteří uzavírali úrazové pojištění s pojistným plněním ve formě denních dávek odškodného u vícera pojišťoven současně, aniž je o tom informovali, a následně u všech uplatňovali škody vzniklé údajným úrazem. V této oblasti prokázaly pojišťovny podvody v hodnotě 47 milionů korun, což je o 38 % více než v loňském roce.

O 18 % se zvýšil i počet šetřených případů v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti, kde výše uchráněné hodnoty díky nárůstu o 13 % přesáhla hodnotu 268 milionů Kč. „Tento nárůst lze dát do kontextu s vyšší obezřetností pojišťoven při odhalování pojistných podvodů v souvislosti se živelními událostmi, jež Českou republiku v roce 2010 postihly a kterých se někteří nepoctivci snažili využít ve svůj prospěch,“ říká Ondřej Karel.

Pojistný podvod je trestná činnost s vysokou mírou latence a jeho skutečný rozsah nelze přesně určit. Boj proti němu je však zásadní pro celou společnost, protože neodhalené pojistné podvody vedou ke zhoršení celkového škodného průběhu pojištění s přímým dopadem na výši pojistného všech poctivých klientů.

„Aktivity pojišťoven v oblasti boje s pojistným podvodem, které v ČR dosahují ve srovnání se zahraničím vysokého standardu, se neustále zlepšují. Pojišťovny zvyšují kapacity specializovaných oddělení, jež se odhalováním a šetřením pojistných podvodů zabývají, a investují do moderních technologií a nástrojů, které jim významně pomáhají zvýšit efektivitu jejich činnosti, ať již jde o systémy automatické detekce nebo systémy pro analýzu dat,“ pokračuje Ondřej Karel a dodává: „Česká asociace pojišťoven v letošním roce plánuje spuštění speciálního systému pro podporu odhalování pojistného podvodu, který umožní systémové odhalování některých druhů podvodů páchaných napříč trhem. Cílem je poskytnout přidanou hodnotu pojistitelům v této oblasti a pomoci jim cíleně odhalovat podvody, které se z úhlu pohledu jedné pojišťovny nemusí na první pohled jevit podezřele a k jejichž odhalení je třeba mít informace o škodách daného subjektu u jiných pojistitelů. Systém bude zpočátku detekovat podvody v oblasti pojištění motorových vozidel, nicméně v plánu je jeho využití i v dalších oblastech pojištění.“

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy