Co týden dal?

28.01.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vláda Spojených států nebyla připravená na finanční krizi a nedůslednou reakcí na ni zvýšila nejistotu a paniku na trzích. Krizi tak prý šlo předejít. Více v našem přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Míra nezaměstnanosti ve Španělsku ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku dosáhla 20,3 procenta, což je nejhorší výsledek za více než 13 let. O čtvrtletí dříve činila 19,8 procenta. Španělsko má tradičně nejvyšší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.
    • Vláda Spojených států nebyla připravená na finanční krizi a nedůslednou reakcí na ni zvýšila nejistotu a paniku na trzích. Vyplývá to z vyšetřování zvláštní komise Kongresu. Krizi podle ní šlo předejít. Selhal ale dozor nad trhem, i když měl nástroje k tomu, aby finanční krizi zabránil.
    • Francie a Německo jsou odhodlány bránit euro všemi dostupnými prostředky. Pokud se tedy spekulanti rozhodnou projekt jednotné evropské měny zpochybnit, spálí si prsty. Na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu to řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.
    • Podle předběžných údajů dosáhl koncern Vienna Insurance Group v obchodním roce 2010 předepsané nekonsolidované pojistné ve výši 8,7 mld. EUR, což představuje nárůst o 6,1 procenta. V oblasti neživotního pojištění získala Vienna Insurance Group předepsané pojistné ve výši 4,8 mld. EUR, což představuje nárůst o 2,0 procenta. V životním pojištění zaznamenal koncern výrazný růst pojistného ve výši 11,7 procenta na celkově 3,9 mld. EUR.
    • Mezinárodní měnový fond (MMF) zvýšil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok na 4,4 procenta, zatímco dosud počítal s růstem 4,2 procenta. Výhled na příští rok ale nechal beze změn a nadále předpokládá, že ekonomika vykáže růst o 4,5 procenta.
    • Evropská centrální banka minulý týden téměř zastavila nákupy vládních dluhopisů na trhu, jimiž se snaží zastavit růst úvěrových nákladů finančně slabých zemí eurozóny. Pokles těchto nákupů je odrazem zvýšené důvěry trhu a zmírnění obav z dalších dluhových krizí v okrajových zemích eura.
    • Dosavadní výkonný ředitel americké internetové společnosti Google Eric Schmidt dostane od svého zaměstnavatele odměnu 100 milionů dolarů v akciích. Odměna, jejíž čerpání je rozloženo do čtyř let, je první, kterou Schmidt dostane od svého nástupu do podniku v roce 2001. Google minulý týden spolu s hospodářskými výsledky překvapivě oznámil, že Schmidta ve funkci vystřídá spoluzakladatel Googlu Larry Page

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Tuzemské pojišťovny vybraly loni na pojistném 151,1 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o osm procent. Životní pojištění stouplo o 19,2 procenta, neživotní kleslo o 0,2 procenta. Předloni pojistný trh vzrostl o 2,5 procenta na 140 miliard korun.
  • Mezinárodní ratingová agentura Standard and Poor's potvrdila České pojišťovně rating finanční síly A plus. ČP tak má maximální možný rating, který lze v ČR získat. Stejnou známkou je totiž ohodnoceno i Česko.
  • Státu loni stouply výnosy z prodeje dálničních známek. Za více než 4,7 milionu prodaných kusů utržil přes tři miliardy korun, předloni to bylo 2,91 miliardy Kč. Částka zaplacená na dálničních kuponech přitom představuje zhruba polovinu toho, co řidiči odvedli na elektronickém mýtném.
  • Tuzemský trh hypoték v loňském roce po dvou letech poklesu meziročně stoupl. Tuzemské banky poskytly loni občanům téměř 51.000 hypoték za 84,8 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání téměř 15procentní nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů.
  • Česko se dostalo na 25. pozici v žebříčku atraktivnosti zemí pro fúze a akvizice a je tak nejvýše ze zemí střední a východní Evropy. Na prvních místech se tradičně umístily Kanada, Velká Británie, USA a Japonsko. Vyplývá to z žebříčku vypracovaného výzkumným centrem pro fúze a akvizice Cass Business School při City University London ve spolupráci se společností Ernst & Young.
  • V České republice je podle údajů německého statistického úřadu z celé Evropské unie nejnižší podíl lidí ohrožených chudobou, a to 8,6 procenta populace. V celé EU je to 16,3 procenta a například v Německu 15,5 procenta obyvatel.
  • Finanční úřady loni vybraly na dani z přidané hodnoty (DPH) přes 269,5 miliardy korun, což je ve srovnání s rokem 2009 nárůst o necelých 16 miliard korun. Větší výnos ve srovnání s loňskem zaznamenaly finanční úřady i u ostatních sdílených daní, například daně z příjmu právnických osob.
  • Celkové výdaje držitelů platebních karet Visa v ČR, tedy platby za zboží i výběr z bankomatů, stouply za rok končící zářím 2010 o více než tři procenta na 20 miliard eur (zhruba 482 miliard Kč). Od roku 2005 se objem transakcí zdvojnásobil. 

  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                         

Anketa

Objem nevyžádané elektronické pošty loni ve světě poprvé v historii meziročně poklesl. Mohou za to prý opatření některých zemí proti počítačovým sítím, které poštu rozesílaly, i fakt, že spam přestal být pro počítačové zločince hlavním zdrojem příjmů.

  • Ano, spamu mi chodí méně - 46 %
  • Spamu mi chodí čím dál více - 54 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU