Řídící výbor evropského projektu NETC@RDS jednal v Praze

31.01.2011 | , VZP ČR
Tiskové zprávy


Řídící výbor evropského projektu NETC@RDS hostila v minulých dnech Všeobecná zdravotní pojišťovna. Této významné akce se zúčastnilo 30 členů řídícího výboru z 16 zemí EU, většina z nich jsou vedoucí pracovníci zdravotních pojišťoven.

Pracovní jednání se zabývalo praktickými úkoly projektu, přípravou na závěrečnou fázi projektu v roce 2011 a možnostmi jeho pokračování v dalších letech. Projekt NETC@RDS běží od roku 2004 a má za cíl demonstrovat možnosti přeshraničního ověřování nároků pojištěnce při čerpání zdravotní péče v rámci EU, mimo svoji domovskou zemi. Nástrojem je on-line služba pro ověření platnosti průkazu pojištěnce ve formě národních elektronických průkazů nebo Evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC). Všechny zúčastněné instituce poskytují pro potřeby projektu elektronicky informace zdravotnickým zařízením zúčastněným v projektu. Služby projektu umožňují okamžité ověření platnosti jak elektronických (čipových) průkazů, tak i okem čitelných, jaké nyní vydává i VZP ČR. Aktuálně takto ověřuje nároky pojištěnců přibližně 500 pracovišť ve zdravotnických zařízeních po celé EU. Za Českou republiku se projektu aktivně účastní VZP ČR a 5 vybraných nemocnic.

Evropský parlament právě v minulých dnech na svém plenárním zasedání schválil návrh Směrnice o právech pacientů při přeshraničním čerpání zdravotní péče. Po formálním schválení Radou EU a publikaci v Úředním Věstníku EU bude následovat 30měsíční lhůta pro její transpozici do českých právních předpisů. Z hlediska nároku českých pojištěnců nejde o zásadní změnu, protože české zdravotní pojišťovny již od roku 2006 postupují v souladu s výkladem Evropského soudního dvora a pravidla daná Směrnicí tak v zásadě aplikují.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy