Hospodaření ČMHB v roce 2002

11.04.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jak si v loňském roce vedla Českomoravská hypoteční banka a co její výsledky ovlivnilo?

Zisk před zdaněním podle českých účetních standardů ve výši 181,4 milionu Kč vytvořila v r. 2002 Českomoravská hypoteční banka (ČMHB). Tento meziroční nárůst činí  94 %. Zisk po zdanění pak dosáhl 122,4 milionu Kč a v porovnání s předchozím rokem se zvýšil o 32 %.

Návratnost kapitálu (ROE) dosáhla 23,3 % a poměr nákladů k výnosům (C/I Ratio) 0,55. Auditor, společnost PricewaterhouseCoopers Audit, k těmto výsledkům vydal výrok bez výhrad. Podle mezinárodních účetních standardů IAS vykázala ČMHB zisk po zdanění ve výši 136,9 milionu Kč.

"Dobré výsledky jsou samozřejmě odrazem expanze hypotečního trhu. Na druhé straně však za námi nepřišly samy. V roce 2002 jsme dále zlepšili systém řízení rizik a příznivě se tak vyvíjela kvalita úvěrového portfolia. Kromě toho se nám kombinací několika faktorů podařilo i v existující konkurenci udržet vedoucí pozici na trhu. Především jsme jako první přišli se dvěma zcela inovativními produkty. Hypotéky Progres a 100 oslovily skupinu těch, kdo dosud na hypoteční úvěr z různých důvodů nemohli dosáhnout. ČMHB tak dnes disponuje nejširší nabídkou hypoték na trhu," říká k tomu generální ředitel a předseda představenstva ČMHB Jiří Votrubec.

Minulý rok byl pro ČMHB výjimečný. Svůj obchodně-finanční plán splnila a v mnoha bodech výrazně překročila. ČMHB poskytla vloni dvakrát více hypoték než v předchozím roce. Celkově poskytla hypoteční úvěry v objemu 6,49 mld. Kč, z toho 5,45 mld. Kč fyzickým osobám. Podíl na nově poskytnutých hypotečních úvěrech fyzickým osobám v ČR činil 24 % objemu a 29 % počtu. Podíl na celkovém trhu hypotečních úvěrů fyzickým osobám dosáhl v objemu 27 % a 33 % co do počtu. Objem úvěrů v bilanci přesáhl 18 mld. Kč.

Banka také vydala dvě nové emise hypotečních zástavních listů (HZL) v objemu 3 mld. Kč a celkový objem HZL v její bilanci dosáhl 15,6 mld. Kč. To představuje 49 % všech HZL vydaných v České republice.

Zdroj: tisková zpráva ČMHB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ