Téměř 2000 hypoték

15.04.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypotéky se stávají stále oblíbenější, o čemž svědčí i informace hypotečních bank. Jak si v prvním čtvrtletí roku 2003 vedla Českomoravská hypoteční banka?

Za první čtvrtletí letošního roku poskytla Českomoravská hypoteční banka celkem 1952 hypotečních úvěrů fyzickým osobám a to ve výši 1,81 mld. Kč. To ve srovnání se stejným obdobím  loňského roku představuje nárůst o 110 % v objemu poskytnutých úvěrů a o 105% v počtu poskytnutých úvěrů. (Loni za první tři měsíce ČMHB poskytla fyzickým osobám 952 hypotečních úvěr v objemu necelých 900 mil Kč.)

Průměrná výše hypotečního úvěru za první čtvrtletí letošního roku vzrostla na 927 835 korun, což představuje meziroční nárůst o více než 20 000 korun.

"Z dosažených výsledků je zřejmé, že dlouho očekávané zrušení státní podpory na nové byty rozvoj hypotečního financování v ČR zásadním způsobem neovlivnilo," říká Jan Sadil, náměstek generálního ředitele pro věci obchodní, a dodává: "Pokud jde o další vývoj, očekáváme letos přibližně patnáctiprocentní nárůst. Předpokládáme zvýšený objem obchodů zprostředkovaných prostřednictvím pobočkové sítě ČSOB, která hypoteční úvěry nabízí již od podzimu loňského roku v rámci ČSOB Hypotečního konta."

Zájem klientů o hypotéky je způsoben tím, že podmínky pro hypoteční financování jsou stále příznivější. Během minulého roku došlo k prudkému poklesu úrokových sazeb díky diskontní politice ČNB. Současně banky v rámci konkurenčního boje začaly nabízet různé typy hypotečních úvěrů, jejichž podmínky více reflektují finanční možnosti širší skupiny klientů. Podle J. Sadila by v letošním roce mohlo dojít k dalšímu kvalitativnímu posunu v oblasti hypotečního financování. Svou roli jistě sehraje vstup nových hráčů na trh a větší konkurence bank při poskytování hypotečních úvěrů.

"Hypoteční úvěry se totiž pro banky stávají klíčovými produkty, přinášejí jim stabilní zisk v dlouhém časovém horizontu. Významnou roli mohou také sehrát návrhy nového systému státních podpor u hypotečních úvěrů a stavebního spoření, o nichž se v poslední době mluví," dodává k tomu J. Sadil.

Zdroj: Tisková zpráva ČMHB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ