Co týden dal?

11.02.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Máme za sebou další pracovní týden ve znamení statistických ukazatelů. Lednová inflace 1,7 % překvapila skoro všechny. Nezaměstnanost zůstala pod 10 %. Více v našem pravidelném přehledu.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Čistý zisk ruského bankovního sektoru se loni téměř ztrojnásobil na 573 miliard rublů (téměř 350 miliard Kč). Oznámila to ruská centrální banka. Dodala, že za růstem zisku stál vyšší objem poskytnutých úvěrů.
    • Zavedení eura mělo v Estonsku jen malý vliv na cenový vývoj. Meziroční inflace byla v lednu jen 5,3 procenta a meziměsíčně se ceny nezměnily, což překvapilo analytiky i komentátory.
    • Čínská centrální banka přistoupila k dalšímu zpřísnění měnové politiky, místo zvýšení povinných minimálních rezerv ale rovnou zvýšila základní sazby. Roční zápůjční sazba se tak zvyšuje o čtvrt procentního bodu na 6,06 procenta, roční depozitní sazba se zvýší ve stejném rozsahu na tři procenta. Čína úroky naposledy zvýšila o Vánocích.
    • Německá automobilka Volkswagen plánuje v příštích pěti letech vynaložit na Slovensku do rozšíření výroby aut a komponentů i do dalších projektů miliardu eur (asi 24,2 miliardy Kč). V porovnání s uplynulým pětiletým obdobím tak své investice v zemi zdvojnásobí.
    • Míra nezaměstnanosti v Řecku v listopadu činila 13,9 procenta, a dostala se tak na nový rekord. Nezaměstnanost je nejvýše od roku 2004, kdy Řecko začalo tyto údaje v nynější podobě sledovat. Zhoršení situace je patrné hlavně v meziročním srovnání, v listopadu 2009 byla totiž nezaměstnanost na 10,6 procenta.
    • Největší světový výrobce mobilních telefonů, finská společnost Nokia, vstupuje do partnerství s největším světovým výrobcem softwaru, americkou společností Microsoft. Nokia tak ve videu na síti YouTube potvrdila spekulace, které kolovaly na finančních trzích. Smyslem uzavřeného partnerství je vytvořit protiváhu společnosti Googlu a jejímu operačnímu systému Android.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Loterijní společnost Sazka přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Partnerstvím se bude zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Od firem si vyžádá informace. Chce posoudit, zda je transakce v souladu s pravidly hospodářské soutěže.
  • V průběhu ledna vzrostla míra registrované nezaměstnanosti o 0,1 p. b. na 9,7 %. Ve srovnání s prosincem 2010 byla vyšší o 0,1 p. b., oproti lednu 2010 poklesla o 0,1 p.b. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se zvýšil o 1,8 % na 571 863 a počet volných pracovních míst vzrostl o 1,9 % na 31 393.

  • Meziroční míra inflace v Česku v lednu zpomalila růst na 1,7 procenta po prosincovém zvýšení o 2,3 procenta, oznámil Český statistický úřad. Analytici odhadovali výrazně vyšší meziroční růst, data podle nich byla velkým překvapením. Lednová meziroční inflace byla rovněž o 0,3 procentního bodu nižší, než odhadovala Česká národní banka ve své aktuální prognóze. Rozdíl byl způsoben především cenami potravin, do nichž se zatím oproti očekávání mírněji promítá nárůst světových i domácích cen potravinářských komodit. Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny stouply o 0,7 procenta, což byl nejnižší lednový meziměsíční růst cen od roku 2005. 

  • Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 10,5 procenta po snížení o revidovaných 13,6 procenta v roce 2009. V prosinci 2010 byla průmyslová výroba meziročně vyšší o 12,7 procenta, meziměsíčně ale klesla. K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle statistiků loni nejvíc přispěl automobilový průmysl a také kovovýroba a výroba strojů a zařízení.

  • Hlavní část projektu Státní pokladny přijde na zhruba 2,146 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. To je o zhruba 95 milionů méně, než byly předchozí odhady. Další stamiliony stát zaplatí na ročním provozu tohoto systému, který má umožnit detailní sledování hospodaření státních organizací.
  • Prezident Václav Klaus jmenoval novým členem bankovní rady Lubomíra Lízala (41). Ten v bankovní radě od 13. února nahradí Roberta Holmana. Prezident zároveň na další šestileté období prodloužil mandát současnému členovi bankovní rady Pavlu Řežábkovi (50).
  • Vláda schválila návrh ministra dopravy Víta Bárty na přesunutí 9500 zaměstnanců Českých drah do společnosti Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Informoval o tom premiér Petr Nečas. S postupem ministerstva nesouhlasí odborové organizace na železnici.

  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                      

Anketa

Aktuálním tématem posledních dní se stala důchodová reforma. Počítá se s posílením soukromého spoření prostřednictvím penzijních fondů. Myslíte, že by spoření do penzijních fondů mělo být povinné?

  • Ano, každý by si měl spořit povinně - 77 %
  • Ne, každý by si měl zvolit jakou formou se na stáří zajistí - 23 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU