Gazprom kvůli nižší poptávce loni snížil ceny plynu

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. února (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom loni kvůli slabé poptávce a nízkým cenám na promptním trhu snížil některým odběratelům z Evropy ceny zemního plynu. Firma to uvedla ve své čtvrtletní zprávě. Rozsah snížení cen plynu neuvedla a s některými odběrateli zatím ani jednání neskončila. O případném zlevnění plynu stále například jedná s českou společností RWE Transgas i slovenskou SPP.

Oznámené snížení cen se týká odběratelů, kteří mají s Gazpromem uzavřené dlouhodobé smlouvy. Do budoucna bude podnik ceny plynu pro odběratele počítat jiným způsobem a zohlední právě vývoj cen na promptním trhu. Zatím se na tom podle agentury Reuters dohodl s francouzským podnikem GDF Suez a dříve už i s německou společností E.ON Ruhrgas.

V rámci úprav smluvních podmínek firma části odběratelů, kteří dostali slevu, zvýšila objem povinně odebíraného plynu u volby take-or-pay. Odběratelé, kteří zvolili tuto možnost dodávek, platí za plyn i v případě, že neodeberou takové množství, k jakému se smluvně zavázali. Gazprom uvedl, že se všemi evropskými odběrateli zatím jednání neukončil a někde zřejmě slevy teprve dojedná.

Gazprom sdělil, že po konzultacích se svou exportní divizí Gazpromexport se rozhodl snížit cenu plynu italské společnosti Eni, stejné dohody dosáhl i s rakouskými plynárenskými podniky GWH Gashandel a EconGas. Gazprom zlevnil plyn také švýcarské společnosti EGL a dalším plynárenským podnikům Sinergie Italiane a ERG.

V posledních dvou letech se v Evropě značně rozšířily možnosti dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG), zatímco poptávka po plynu klesala. Ceny zemního plynu na promptním trhu tudíž výrazně klesly a často byly citelně nižší, než jaké ceny si Gazprom stanovil v dlouhodobých smlouvách. Ruský plyn se tak stal pro odběratele neatraktivním a ztrátovým.

Gazprom neuvedl, v jakém rozsahu ceny snížil. Minulý týden ale vydal odhad na letošní rok, v němž předpokládá, že průměrná cena jeho zemního plynu určeného pro evropský trh se proti loňsku zvýší asi o 11 procent na zhruba 352 dolarů (asi 6350 Kč) za 1000 metrů krychlových. Své dlouhodobé smlouvy Gazprom aktualizuje každé tři roky.

Ceny, které Gazprom v rámci dlouhodobých kontraktů účtuje odběratelům z Evropy, se odvíjejí od cen ropy. Ty se v posledních dnech vyšplhaly na světových trzích nad psychologickou hranici 100 dolarů za barel a jsou na více než dvouletých maximech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK