Vláda schválila materiál o stavbě nádrže v Nových Heřminovech

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Vláda dnes schválila materiál o finančním zabezpečení přípravy a stavby přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku a další protipovodňová opatření na horním toku Opavy, uvedl po jednání kabinetu premiér Petr Nečas (ODS). Výstavba nádrže má proběhnout v letech 2016 až 2020 a projekt předpokládá náklady 7,5 miliardy korun. Obyvatelé Nových Heřminov se v referendu v srpnu 2008 postavili proti stavbě nádrže.

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech má před povodněmi chránit především město Krnov a řeší se několik desítek let. Aktuální se tato otázka stala opět po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997.

Výše uvedená investice 7,5 miliardy korun zahrnuje mimo jiné výkupy pozemků od tamních obyvatel. "Vypořádání majetku, který bude dotčen stavbou vodního díla Nové Heřminovy, už bylo zahájeno. Schválená částka 200 milionů korun byla rozdělena do let 2009 až 2012. Dosud byl vypořádán majetek v celkové výši 150 milionů korun. Během letošního roku se bude čerpat zbylých 50 milionů korun“, uvedl ministr Fuksa.

Pro dokončení majetkoprávního vypořádání v letech 2012 až 2016 je zapotřebí dalších 280 milionů korun. A to jak pro vypořádání zbývajícího majetku v lokalitě budoucího vodního díla včetně zátopy v Nových Heřminovech, tak dotčených majetků v ostatních katastrálních územích, kde budou nutné úpravy či ohrazování vodních toků.

Podle dřívějšího vyjádření povodí Odry má samotná přehrada, která zaplaví na pět desítek domů v Nových Heřminovech, mít betonovou hráz vybavenou spodními výpusťmi a nehrazenými přelivy s kaskádou. Na dotčeném území vznikne také sedm malých vodních nádrží, například v Krnově, Jelení či Lichnově. Ty by podle materiálu měly být hotovy do roku 2015, další opatření v ploše povodí včetně přípravy jsou naplánované na období 2013 až 2020.

Na toku má být například rozšířen monitorovací systém díky 12 novým stanicím pro měření průtoku a hladiny vody. Termín zahájení stavby přehrady má podle Povodí záležet také na posuzování jejího vlivu na životní prostředí (EIA).

Pro návrhy dílčích staveb byl proveden předběžný inženýrsko-geologický průzkum, který bude ještě doplněn o průzkumy podrobné. Současně s návrhem technického řešení se zpracovává dokumentace pro posuzování vlivu staveb na životní prostředí a byla zadána a zpracována územní studie obce Nové Heřminovy jako výchozí podklad pro návrh územního plánu.

Pro mezinárodní projednání byla pořízena zvláštní projektová dokumentace zaměřená na vlivy staveb, které se mají realizovat na českém a polském území, uvádí ministerstva zemědělství a životního prostředí v dokumentu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK