Úvěr ze stavebka již od 3% p.a.! Ale kdo ho získá?

24.04.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V poslední době, stejně jako u ostatních produktů, i u stavebního spoření úroky klesají. Nabídka úroků z úvěru je lákavá. Ale pozor! Získat je mohou jen noví klienti, tedy ti, kteří uzavřeli smlouvu již s těmito podmínkami (úroky).

Stavební spoření začalo v naší republice svou dráhu v první polovině devadesátých let minulého století. Stavební spořitelny, kterých je v současné době na našem trhu šest, se řídí a vykonávají svoji činnost na základě zákona o stavebním spoření. Tento zákon definuje mimo jiného také vztah mezi výší úroků z vkladů a z úvěrů ze stavebního spoření. Zákon říká, že rozdíl mezi úrokem z vkladů a úrokem z úvěru ze stavebního spoření může být maximálně 3 procentní body.

Ze začátku éry stavebního spoření, alespoň co se týká úrokových sazeb pokud klient čerpal úvěr, nebyl mezi nabídkami spořitelen téměř žádný rozdíl. Téměř všechny nabízely úrok z úvěru ve výši 6% p.a. U vkladů potom úrok 3% p.a.
Dnes toto již ale neplatí. Zatímco do roku 2000 vydržela většina stavebních spořitelen se svými původními obchodními podmínkami a tedy i stejnými úroky, od roku 2000 můžeme sledovat řadu změn ve výši úroků. Úroky začaly reagovat na situaci na trhu. Stavební spořitelny byly nuceny postupně snižovat úroky z vkladů a to se odrazilo i ve výši úroků z úvěrů. Orientační přehled postupného snižování úroků z úvěrů u jednotlivých stavebních spořitelen naleznete v následující tabulce.

Tab.: Přehled úrokových sazeb z úvěrů ze stavebního spoření

Rok

ČMSS

v % p.a.

RSTS

v % p.a.

SSČS

v % p.a.

VSSKB

v % p.a.

WUES

v % p.a.

HYPO

v % p.a.

do 1999

6

6

6

6

6 nebo 7,5 

6 (CL)

5 (CMW)

2000

6

6

6

5,5 (1)

6

6 nebo 7,5

5 nebo 6 (2)

6 (CL)

5 (CMW)

2001

6

6

5,5

6

5 nebo 6

6 (CL)

5 (CMW)

2002

6

5,5 Klasik (4)

4,8 Invest (4)

 

6

4,9 (4)

5,5

4,75 (5)

6

5 nebo 6

4,9 (NMW) (3)

4,9 (NS) (4)

3,9 (NU) (4)

4/2003

 

5,5 Klasik

4,8 Invest (6)

 

4,9

 

4,75

 

6

6 Profit (7)

3,4,5 Kredit (8)

5 nebo 6

 

4,9 (NS)

3,9 (NU)

Zdroj: stavební spořitelny

Poznámky k tabulce:
1) pro smlouvy uzavřené od 1.7.2000
2) pro smlouvy uzavřené od 1.7.2000 (klient si volí  úrok z vkladů 2 nebo 3% a tomu odpovídá úrok z úvěru 5 nebo 6% p.a.)
3) pro smlouvy uzavřené od 1.1.2002
4) pro smlouvy uzavřené od 1.11.2002
5) pro smlouvy uzavřené od 1.12.2002
6) od 10.3.2003 lze uzavřít pouze smlouvy v tarifu Invest
7) pro smlouvy uzavřené od 1.4.2003 v tarifu Profit
8) pro smlouvy uzavřené od 1.4.2003 v tarifu Kredit (dle varianty a výše úroků z vkladů)


Největší změny, snížení úroků přinesl rok 2002, kdy celkem čtyři ze šesti spořitelen působících na našem trhu snížily úrok z úvěru ze stavebního spoření pod 5% p.a. (HYPO stavební spořitelna, ČMSS, Raiffeisen SS a Stavební spořitelna České spořitelny). Letos potom k výraznému snížení přistoupila i Všeobecná stavební spořitelna KB, která začala nabízet v rámci tarifu Kredit možnost výběru úroků z úvěru od 3 do 5% p.a.

Co to vše znamená pro klienta?

Jak již bylo řečeno, stavební spořitelny vydávají Všeobecné obchodní podmínky (dále jen VOP), ve kterých určitým způsobem upravují i výše úroků. Zatímco dříve bylo běžné, že úroky byly přímo uvedeny ve VOP, dnes se stavební spořitelny přiklánějí k formulaci, že výše úroků je uvedena ve smlouvě. Tato formulace dává stavebním spořitelnám možnost pružněji reagovat a měnit úroky i bez změny VOP, které podléhají schválení ministerstva.

A co klient, jak se ho změny úroků dotýkají?

Odpověď je celkem jednoduchá. Klient získá (z vkladů), případně platí (z úvěru) takové úroky jaké jsou již přímo určeny ve VOP či takové, které jsou uvedeny na jeho smlouvě o stavebním spoření. To tedy znamená, že pokud je klientovi nabídnuto přidělení cílové částky (již delší čas spoří - obvykle pokud spoří min. vklady dochází k přidělení cca kolem pátého roku spoření) a on se rozhodne tuto nabídku využít a získat úvěr ze stavebního spoření, bude mít úroky z úvěru v takové výši  jaká platila v době, kdy si smlouvu o stavebním spoření uzavíral. Nenechte se proto zlákat momentálními nabídkami stavebních spořitelen. I když jsou nyní úroky z úvěrů relativně nízké a vypadají pěkně, vy získáte takový úrok, který platil v době uzavření vaší smlouvy. Na druhé straně je třeba říci, že současné nízké úroky z úvěru jsou na druhé straně vyváženy i nižšími úroky z vkladů.

Přeci jenom byste chtěli získat nižší úrok?
Nedá se jednoznačně říci, že to nejde. Některé stavební spořitelny umožňují v některých variantách/tarifech a za určitých podmínek přechod i na nové VOP a tím i případnou změnu úroků. Pokud tedy máte uzavřeno stavební spoření u některé ze šesti stavebních spořitelen a víte, že nyní již nabízí i nižší úroky z úvěrů, zkuste se ni obrátit, zda vám takový přechod a za jakých podmínek umožní.

Pokud nevíte jaké úroky platí právě pro vaši smlouvu zkuste se podívat na přehled variant/tarifů stavebních spořitelen, kde najdete nejen nové, ale také právě ty starší, které již nejsou v aktuální nabídce stavebních spořitelen, ale právě ty můžete mít uzavřeny právě vy.

No a pokud ještě stavební spoření nemáte, tak si ho můžete v našem prodejním centru uzavřít a pokud potřebujete další informace pro vaše rozhodnutí, které bude pro vás nejlepší pomoci vám může např. tato stránka.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ