Co týden dal?

25.02.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Plánované sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procent se plně promítne v cenách potravin, jejichž spotřeba kvůli tomu klesne a výběr DPH z prodeje potravin se nezvýší. Více v našem přehledu zpráv a událostí.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Automobilka Volvo Car plánuje v příštích pěti letech investovat po celém světě deset až 11 miliard USD (177,4 až 195,1 miliardy Kč). Peníze půjdou do nových modelů a motorů a posílení pozice Volva v Číně. Informoval o tom generální ředitel společnosti Stefan Jacoby. Volvo loni koupila čínská Geely.
    • Americké hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac snížily ve čtvrtém čtvrtletí své ztráty, požádaly však vládu o další statní pomoc. Obě agentury vlastní nebo garantují zhruba polovinu všech hypotečních úvěrů ve Spojených státech.
    • Mezinárodní ratingová agentura Moody´s snížila hodnocení úvěrových závazků Kypru o dva stupně na známku A2. Agentura se obává zejména příliš velkého napojení místních bank na Řecko, které od loňska zažívá dluhovou krizi a nyní přežívá s mezinárodní podporou.
    • Největší evropská pojišťovna Allianz vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 1,14 miliardy eur (asi 27,8 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 11 procent. Trh čekal o trochu lepší výsledek, hůř si proti očekávání vedl segment životního pojištění.
    • Americké banky se loni vrátily k zisku. Čistý zisk 87,5 miliardy USD (1,6 bilionu Kč) byl nejvyšší za tři roky. V roce 2009 banky vykázaly ztrátu 10,6 miliardy USD. Uvedl to Federální úřad pro pojištění vkladů (FDIC), který loňský rok označil za rok zvratu.
    • Slovensko plánuje od příštího roku zavést po vzoru Česka takzvanou superhrubou mzdu, která sestává z hrubého platu zaměstnance navýšeného o povinné sociální a zdravotní odvody placené zaměstnavatelem. Současně se počítá se zjednodušením systému povinných odvodů.
    • Ratingová agentura Moody's Investors Service snížila poprvé za téměř devět let výhled úvěrového hodnocení Japonska. Způsobily to obavy z vysokého dluhu země. Známce Aa2 se snížil výhled ze stabilního na negativní. Jde o první negativní krok agentury vůči Japonsku od května 2002. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Plánované sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procent se plně promítne v cenách potravin, jejichž spotřeba kvůli tomu klesne a výběr DPH z prodeje potravin se nezvýší. Dnes to sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka, podle kterého obchodníci nemohou zvýšení sazby DPH utlumit na úkor svých marží.
  • Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, loni meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 4,5 procenta na 12,05 miliardy korun. Hospodářské výsledky jsou podle banky ovlivněny zejména nárůstem tvorby opravných položek a poklesem zisku z některých obchodních operací.
  • Cestovní kancelář Fischer zvýší od března ceny svých leteckých zájezdů. Důvodem je růst cen ropy na světových trzích, informoval mluvčí CK Dan Plovajko. Zájezdy zdraží v průměru o 300 až 500 korun na osobu, výše zdražení bude záviset na vzdálenosti jednotlivých destinací.
  • Praha je šestým nejbohatším regionem Evropské unie a vůbec nejbohatším regionem střední a východní Evropy. Její hrubý domácí produkt v přepočtu na obyvatele dosahuje 172 procent průměru EU.
  • Energetické společnosti ČEZ loni klesl čistý zisk o devět procent na 47,16 miliardy korun. Provozní výnosy firmě vzrostly o procento na 198,85 miliardy korun, výroba elektřiny se zvýšila o dvě procenta. Výsledky podle jejího generálního ředitele Martina Romana ovlivnila krize v regionu.
  • Česko se v loňském roce stalo evropskou mocností ve využití solární energie. Instalovaný výkon nových solárních elektráren byl v roce 2010 třetí největší v Evropské unii a překročil 1000 megawattů (MW). Čechy předstihli jen Italové a především Němci, výkon jejichž nově postavených fotovoltaických elektráren dosáhl téměř 7000 megawattů.
  • Výdejních míst se základními poštovními službami, kterými Česká pošta plánuje nahradit své stálé pobočky hlavně na venkově, má být 704. Tisícovka poštovních úřadů má být provozována jiným subjektem v rámci projektu Partner. Zhruba 1600 z aktuálního počtu 3346 poboček si chce Česká pošta ponechat.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

Anketa

Sazba DPH se bude sjednocovat na 20 %. Výjimkou budou některé základní potraviny, např. mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky. Souhlasíte s tím?

  • Ano, zvýšení DPH je nutné pro zavedení důchodové reformy - 16 %
  • Ne, jde jen o neopodstatněné zvyšování daní - 84 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU