Rychlejší schvalování hypoték

24.04.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Téměř dva miliony dokumentů v rozsahu 5,5 milionu stran obsahuje elektronický archiv Českomoravské hypoteční banky (ČMHB), jehož zpětné zpracování bylo dokončeno 15. dubna. Podle ČMHB by tento e-archiv měl zrychlit schvalování hypoték.

K vytvoření e-archivu vedlo ČMHB několik důvodů. "Zjednodušení procesů při schvalování a správě úvěrů je nutným předpokladem toho, abychom byli schopni klienty obsloužit ještě rychleji. Vyhledání elektronicky uloženého dokumentu trvá podstatně kratší dobu než při klasické archivaci. Neopomenutelným faktem je i vyšší ochrana a bezpečnost uložených dokumentů," říká Ivan Gavran, ředitel odboru IT a řízení projektů ČMHB, a dále pokračuje: "Samozřejmě tento systém přináší i čistě ekonomický efekt v podobě úspor nákladů na materiál, prostory, komunikaci a lidskou práci. ČMHB má centrálu v Praze a síť poboček a hypotečních kanceláří po celé ČR. Centrální elektronický archiv je tedy řešením, díky kterému jsme schopni zefektivnit vnitrobankovní procesy včetně vyřízení žádosti o úvěr."

Elektronická správa dokumentů a možnost práce s nimi v rámci příslušných aplikací jsou dalším krokem k širšímu využití moderních informačních technologií v ČMHB. Banka v budoucnu počítá se zavedením elektronické podatelny, která umožní přijímat veškeré dokumenty v elektronické formě. První vlaštovkou v tomto směru jsou již používané e-faktury.

Elektronický archiv ČMHB obsahuje z převážné většiny dokumenty přímo související s hypotečními úvěry, zbývající část tvoří faktury, korespondence, vnitřní sdělení apod. Proces elektronického zpracování je jednoduchý. Poté co klient bance předá podklady ke schválení úvěru, dokumenty jsou naskenovány, indexovány podle typu a uloženy do elektronické knihovny. "Při schvalování, správě a čerpání úvěru již pracujeme pouze s elektronickou složkou. Zároveň jsou do knihovny vkládány další dokumenty vytvořené či doložené později," dodává Ivan Gavran.

První nové dokumenty v elektronické podobě uložila ČMHB do e-archivu předloni v září. Současně však přistoupila ke zpětnému zpracování starších dokumentů.

Režim archivace a zpracování dokumentů v ČMHB se z právního hlediska v důsledku zavedení elektronického zpracování a správy dokumentů nemění a je plně v souladu se zákony o ochraně osobních údajů, o archivaci a o bankách.

Zdroj: Tisková zpráva ČMHB 

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ