Zisk společnosti Bayer loni klesl, výhled je horší, než se čekalo

28.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. února (ČTK) - Zisk německé chemické a farmaceutické společnosti Bayer za loňský rok klesl a ve čtvrtém čtvrtletí měla firma kvůli odpisům ztrátu. Nový dvouletý výhled, který dnes Bayer zveřejnil spolu s výsledky, byl kvůli rostoucí konkurenci generických léků horší, než se čekalo.

Čistý zisk Bayeru se loni snížil o 4,3 procenta na 1,3 miliardy eur (31,8 miliardy Kč) a ve čtvrtletí utrpěla firma ztrátu 145 milionů eur proti zisku 153 milionů eur o rok dříve. Čtvrtletní ztráta byla důsledkem odpisu po přecenění hodnoty léku na rakovinu Zevalin a další jednorázové odpisy způsobily pokles celoročního zisku.

Tržby společnosti za celý rok naopak vzrostly o 13 procent na 35,1 miliardy eur. V posledním čtvrtletí se meziročně zvýšily o 14,5 procenta na devět miliard eur.

Společnost čeká v letošním roce zvýšení základního zisku před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) k úrovni 7,5 miliardy eur a v roce 2012 výsledek kolem osmi miliard eur. Analytici podle agentury Reuters předpokládali pro tento rok základní zisk 7,8 miliardy eur a v příštím roce 8,5 miliardy eur.

Letos by růst mělo táhnout oživení v divizích pesticidů a chemikálií. S příspěvkem nových farmaceutik k výsledkům počítá Bayer až příští rok, kdy by se měl začít prodávat produkt Xarelto proti krevním sraženinám.

Vynálezce aspirinu a syntetického kaučuku je jedním z posledních světových koncernů, který se zabývá jak chemickou výrobou, tak farmacií. Na akciovém trhu se periodicky objevují dohady o tom, že Bayer prodá farmaceutickou divizi, aby získal zdroje na akvizice na poli zdravotní péče. Nejvýnosnější léky Bayeru nyní podkopává rostoucí konkurence generických kopií originálních produktů a firma kvůli tomu v listopadu ohlásila nové kolo rušení pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK