Baterie v loňském roce zlevnily o 18 %, stojí za snižováním cen elektroniky

28.02.2011 | , BatteryShop.cz
Tiskové zprávy


Ceny baterií na českém trhu klesly v roce 2010 oproti předchozímu roku o 18 %. Vyplývá to z nejnovějších statistik specializovaného tuzemského e-shopu BatteryShop.cz, který zaznamenal průměrnou hodnotu baterií do notebooků ve výši 1 290 Kč. Trend klesajících cen potvrzují i samotní výrobci, podle kterých je příčinou skokového snižování cen konkurenční boj a nižší výrobní náklady. Ceny baterií by tak podle odborných odhadů měly klesat i letos.

Trend snižování cen na trhu s bateriemi do elektronických přístrojů je dlouhodobý. Za uplynulých pět let totiž klesla hodnota produktů téměř o polovinu. Cena klesá především u nejprodávanějšího typu baterií Li-Ion. Jejich průměrná hodnota v internetovém obchodě BatteryShop.cz činila v roce 2010 1240 Kč, zatímco modernější Li-Pol baterie jsou v průměru o sto korun dražší.

Ceny baterií dlouhodobě stlačuje konkurenční boj, který v loňském roce opět posílil. Navíc se loni rapidně zvýšila poptávka po tomto zboží. Lidé si pořizují hlavně nové baterie do notebooků,“ sdělil Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz. „Cena výrobků klesá také díky moderním technologiím, které umožňují vyrábět baterie za stále nižší ceny,“ dodal Tlapák s tím, že v letošním roce 2011 lze očekávat pokles hodnoty baterií na úrovni 15 %.

Hodnota baterie má vliv také na konečnou cenu elektronických zařízení. V případě notebooků představuje baterie asi 10 % z celkové ceny přístroje. Podle odborníků tlak na neustálé snižování hodnoty baterií přinese další pokles cen elektroniky. Statistiky e-shopu BatteryShop.cz ukázaly, že v roce 2010 došlo k meziročnímu poklesu cen baterií do notebooků o 12 %, u mobilních telefonů činil pokles 14 %.

Snažíme se dávat do našich notebooků nejkvalitnější komponenty, tedy i baterie, což se ale samozřejmě odráží na koncové ceně. Hodnota baterie tvoří asi desetinu z ceny notebooku,“ uvedla Veronika Vargová ze společnosti Asus Computer CZ, s tím, že průměrná hodnota baterie u notebooků Asus je 1890 Kč. „Poměr ceny baterie a ceny mobilního telefonu se liší podle typů. U základních modelů mobilů může tvořit hodnota baterie nezanedbatelnou část ceny výrobku. U dražších typů z nejvyšších modelových řad je však cena baterie v poměru k hodnotě výrobku zanedbatelná,“ vysvětlil Michal Harenčár ze společnosti Samsung, která pro své mobilní telefony využívá baterie v hodnotě 420 Kč.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy