Co bude nabízet finanční trh po krizi?

03.03.2011 | , Zlatá koruna
Tiskové zprávy


Pod názvem „Finanční produkty v krizi, nebo krize produktů?“ se uskuteční v úterý 8. března v Praze IX. Fórum Zlaté koruny. Záštitu nad ním převzal ministr financí Miroslav Kalousek, který na úvod fóra vystoupí. Hlavní náplní fóra bude diskuse o tom, jaký dopad bude mít  na finanční sektor soubor úsporných opatření a vládních reforem a jak se finančního trhu a zákazníků dotkne zavedení přísnější regulace.

O současném stavu finančního trhu v České republice a jeho předpokládaném vývoji na fóru promluví viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Otázkám dopadu regulačních opatření EU na bankovní sektor a finanční produkty v České republice se bude věnovat ekonom Michal Mejstřík, který říká: „Nová navrhovaná regulace bank (tzv. Basel III) by na první pohled neměla výrazně ovlivnit nabídku českých bank v oblasti finančních produktů pro obyvatelstvo. Nicméně tato regulace může mít vážné důsledky pro bankovní produkty v oblasti exportního financování.

Lubor Žalman, generální ředitel Raiffeisenbank, promluví o tom, jak budou na novou situaci reagovat tuzemské banky. Nedávno uvedl v Hospodářských novinách: „Ve snaze generovat výnosy, které by pokryly zvýšené ztráty z nesplácených úvěrů, přiostří banky boj o klienty. Budou se snažit nabídnout levnější modely obsluhy. Větší rozvoj tedy mohou čekat čistě internetové banky i bankovnictví prostřednictvím chytrých mobilů. Větší péči dostanou privátní osoby s nadprůměrnými úsporami, které přinesou pro banky tak potřebné stabilní vklady.“

Další část diskuse se zaměří na postavení klientů na finančním trhu a problematiku produktové nabídky. V této části vystoupí Chris Barrett, partner poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers ČR a Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte ČR. Z pohledu podnikatelů zhodnotí současnou úroveň bankovních služeb a rezervy v přístupu bank viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Fórum bude reagovat i na změny, které na finančním trhu nastanou v souvislosti s úpravami stavebního spoření a s penzijní reformou, kdy dojde k velkému pohybu finančních prostředků a dlouhodobých úspor. Hodně diskutovanou otázkou bude i využití alternativ penzijního spoření. Velmi otevřeně se k tomuto tématu vyjadřuje jeden z účastníků diskuse Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank: "Produktem budoucnosti jsou investice na stáří. Nevěřím, že současným dvacátníkům, třicátníkům zajistí stát nějaký pěkný důchod.  Jako Češi strašně málo investujeme.V přepočtu na hlavu máme čtvrté nejnižší investice ve fondech v Evropě. Nejvíce peněz dáváme do fondů peněžního trhu. Máme tedy rádi krátkodobé peníze, uložíme na půl roku, rok, neinvestujeme na dlouho. Vypadáme jako konzervy. Z investic v domácích fondech máme jen 13 procent v akciích, což je čtvrté nejnižší číslo v Evropě. Tohle je třeba překopat, změnit. Jinak celá důchodová reforma vyjde vniveč."

Fórum se zaměří také na úlohu finančních poradců a zprostředkovatelů a nové formy distribuce finančních produktů. K tomuto tématu promluví Michal Knapp, generální ředitel finančně-poradenské společnosti OVB Allfinanz. "Na širokou nabídku kvalitních finančních produktů jsme si již zvykli. Nezapomínejme však, že nedílnou součástí celkové hodnoty produktu pro klienta je i způsob jeho distribuce a následného servisu,“ říká Michal Knapp.

Diskutovat se bude i o zlepšení ochrany spotřebitele na finančním trhu. Příspěvky na toto téma přednesou Helena Kolmanová, ředitelka odboru ochrany spotřebitele ČNB a František Klufa, finanční arbitr České republiky. „Strategií spotřebitelské politiky Evropské unie je posílit postavení spotřebitelů, zvýšit jejich blahobyt a účinně je chránit. Jednou z cest jak toho docílit je i zajištění alternativních způsobů řešení sporů v Evropské unii. Na finančním trhu v České republice toto poslání naplňuje Finanční arbitr České republiky jako nedílná součást systému ochrany spotřebitele u nás,“ říká František Klufa.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy