Jaké fundamenty sledují profesionálové?

04.03.2011 | , Saxo Bank
Tiskové zprávy


Fundament firmy - tedy to, kolik společnost vydělává a jak efektivně využívá svoje zdroje - je tím hlavním faktorem, který určuje vývoj ceny akcie nebo CFD. Mezi nejdůležitější patří zisky, provozní efektivnost a cash flow.

Více praktických tipů ohledně investování do akcií v manuálu - NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ od Saxo Bank.

ZISKY
Fundamentální ukazatel, který obchodníkům řekne, kolik peněz společnost svým vlastníkům vydělala, se jmenuje earnings per share, EPS (zisk na akcii). Ten vypočítáte tak, že celkový zisk společnosti vydělíte počtem vydaných akcií. Pokud firma vydělá miliardu dolarů a vydala miliardu akcií, je zisk na jednu akcii $1.

Jakmile jednou znáte ukazatel EPS, tedy zisk na akcii, pak se podívejte, kolik akcie stojí v porovnání s tím, kolik na ni připadá zisku. Tento ukazatel se nazývá price-earning ratio, tedy poměr ceny akcie a zisku, P/E poměr.

Poměr P/E investorům říká, jestli je akcie relativně drahá nebo levná. Pokud má firma EPS (zisk na akcii) na hodnotě $1 a akcie na burze stojí $20, ukazatel P/E (poměr ceny akcie a zisku) je tedy na hodnotě 20. Pokud si to srovnáte s minulými hodnotami, zjistíte, jestli je akcie proti nim dražší či levnější.

Profesionální investory také zajímá, jestli se společnosti do budoucna bude dařit zvyšovat zisky. Současné zisky totiž nejsou zárukou zisků budoucích.

Naštěstí není nutné, aby jste sami zkoumali, zda další vyhlídky firmy jdou dobré.  Kromě analytiků finančních společností jsou na trhu k dispozici moderní nástroje, které zkoumají společnosti a příslušné sektory. Vybrat akcie, které odpovídají vaši obchodní strategii, vám pomůže zjednodušit Stock Screener od Saxo Bank, nástroj, který Vám umožní analyzovat příležitosti vybrané z 11.000 světových akcií na základě Vámi určených fundamentálních kritérií. Funkce je integrovaná v platformě Saxo Trader i SaxoWebTrader a umožní vám filtrovat i obchodovat akcie na jednom místě.

Při otevření účtu u Saxo Bank máte plnou verzi Stock Screenr na tři měsíce zdarma. Pomocí 250 kritérií vám umožní filtrovat akcie. U akcií, které analyzujete, také nabízí přehled fundamentálních údajů. Můžete zahodit firmy, které vás z pohledu vašeho investičního portfolia nezajímají a vybrat ty, které se vám hodí.

PROVOZNÍ EFEKTIVNOST
Jakmile profesionální investoři stanoví, kolik peněz firma vydělá, soustředí se na to, jak efektivně společnost využívá svoje zdroje. Větší efektivita vede k vyšší ziskovosti a tak akcionářům těchto firem plynou do kapsy vyšší zisky. Samozřejmě je třeba zohlednit daný sektor, protože co je například efektivní v dopravě, nemusí být efektivní ve zdravotnictví. Je tedy dobré znát prostředí nebo standardy sektoru, ve kterém ohodnocovaná firma působí.

Nejčastěji se investoři dívají na vlastní kapitál firmy; hotovost, majetek firmy a zadržené zisky (ty, které si firma nechala na další investice, místo aby je vyplatila akcionářům).

Ukazatel, jak firma efektivně využívá svoje aktiva, slouží opět pro porovnání jednotlivých společností a je podobný ukazateli P/E, který srovnává zisky. Jmenuje se price-to-book ratio (poměr tržní a účetní hodnoty akcie).

Abyste ho dokázali určit, je třeba nejprve zjistit účetní hodnotu akcie. Ta je rovna vlastnímu jmění firmy děleno počtem vydaných akcií. Pokud firma vydala 1 miliardu akcií a má jmění v hodnotě 5 miliard dolarů, je účetní hodnota jedné akcie $5. Potom stačí jen vydělit tržní cenu účetní hodnotou a získá se  výsledný poměr tržní a účetní ceny akcie (price-to-book ratio). Pokud by se akcie na burze obchodovala za $20, poměr by byl 4.

Stejně jako ukazatel P/E tak i poměr tržní a účetní hodnoty akcie vám pomůže utvořit si představu o tom, zda je akcie drahá či nikoliv.

CASH FLOW (HOTOVOSTNÍ TOKY)

Hotovost je jako krev. Bez ohledu na to, jak se společností daří, pokud dojde hotovost, chod společnosti se zastaví. Firma musí mít peníze na výplaty zaměstnancům a obchodníkům, i pro své akcionáře - ať už je vyplácí formou dividend nebo si je nechává pro další investice a rozvoj společnosti, čímž zvýší hodnotu akcií.

Někteří profesionální investoři sledují čistý zisk společnosti a domnívají se, že to je hotovost, kterou firma dokázala vygenerovat. Čistý zisk byl mělo být to, co vám zbude z příjmů po odečtení výdajů. Jenže tak jednoduché to není.

Čistý zisk je hodnota, kterou vláda používá k výpočtu daně. Avšak vláda také chce, aby firmy rostly, vytvářely pracovní místa a pomáhaly tak růstu ekonomiky. Díky tomu vláda podporuje firmy i určitou formou pobídek, ať už jsou to odpisy nebo možnost odpočtu úroků, které mají pomoci firmám růst a expandovat. A to ovlivňuje čistý zisk.

Profesionální investoři se však mnohem více zajímají o to, kolik hotovosti je schopna firma vytvořit, než o čistý zisk, který je ovlivněn různými účetními úpravami. Proto sledují hotovostní toky, tedy kolik firma může investovat nebo vyplatit na dividendách. Abyste získali volnou hotovost, vezmete čistý zisk, přičtete k němu odpisy a amortizace, odečtete změny v pracovním kapitálu a kapitálové výdaje z rozvahy.

Čistý zisk
+ amortizace
+ odpisy
- změny pracovního kapitálu
- kapitálové výdaje
= volná hotovost

Profesionální investoři také používají disponibilní hotovost při výpočtech modelu založených na diskontovaném cash flow, aby zjistili, zda akcie je drahá nebo ne ve srovnání s hotovostí, kterou je schopná generovat.

Více praktických tipů ohledně investování do akcií v manuálu - NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ od Saxo Bank.

 

 

 

 

 

 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy