Co týden dal?

04.03.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stát hospodařil v únoru se schodkem 22,8 miliardy korun, tedy s o 12,2 miliardy horším výsledkem než v únoru loňského roku. Více v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Meziroční tempo růstu mezinárodní osobní letecké přepravy v lednu zrychlilo na 8,2 procenta z prosincových 5,4 procenta. Nákladní letecká přeprava stoupla o 9,1 procenta po prosincovém nárůstu o 7,3 procenta. Uvedlo to Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Upozornilo však, že letošní rok by mohl být pro letecké společnosti náročný kvůli růstu cen ropy, který je důsledkem politických nepokojů na Blízkém východě.
    • Eurozóna nebude mít společný daňový základ pro firmy a země se nebudou muset vzdát navázání růstu platů na inflaci, informoval deník Financial Times s odkazem na pozměněný návrh takzvaného paktu konkurenceschopnosti, který členským státům na začátku února předložili Němci a Francouzi.
    • Mexiko odstartovalo vůbec první aukci práv k těžbě ropy a po více než 70 letech, kdy měla na těžbu monopol státní společnost Petróleos Mexicanos (Pemex), tak do sektoru láká soukromé investory se zkušenostmi. Mexiko patří k významným producentům ropy, obává se ale, že těžba se začne snižovat. Přestavitelé Pemexu uvedli, že zájem o aukci projevili zástupci zhruba 120 firem.
    • Německá automobilka Volkswagen dokončila převzetí největšího evropského prodejce automobilů Porsche Holding, který sídlí v rakouském Salcburku. Transakce v hodnotě 3,3 miliardy eur (80 miliard Kč) byla ohlášena již v loňském roce a je dalším krokem Volkswagenu na cestě k převzetí německého výrobce sportovních vozů Porsche.
    • Evropská centrální banka (ECB) by mohla už na svém příštím zasedání, které je v dubnu, zvýšit základní úrokové sazby. Připustil to prezident ECB Jean-Claude Trichet. Pokud se tak stane, nelze ale očekávat, že sazby vzrostou výrazně. Analytici až dosud očekávali, že ECB nechá sazby beze změn až do konce příštího roku, k možnosti zvýšení sazeb o mnoho dříve banku vedou obavy z inflace.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto odhalila v předvečer ženevského autosalonu své nové logo a nový korporátní design. Logo umístěné na představené studii nového vozu zachovává tradiční okřídlený šíp, který je ale větší a má jiný, méně křiklavý, odstín zelené. Tradiční černý kruh kolem šípu nově vystřídal chromový rámeček.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo základ mapy místně obvyklého nájemného v Česku. Mapa, která má být pomůckou pro určování výše nájmů po deregulaci činží, zahrnuje zatím jen údaje z deseti procent všech obcí a měst. Dostupná je na webu ministerstva.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během letošního ledna příliš nezměnily a zůstaly na úrovni loňského prosince 1,057 bilionu korun. Za poslední rok ale domácnosti zvýšily své zadlužení o zhruba 71,6 miliardy korun. Podíl nesplacených úvěrů na celkovém objemu bankovních půjček v lednu stoupl na 6,3 procenta z 6,2 procenta na konci roku 2010.

  • Stát za únor vybral na mýtném rekordních 624,7 milionu korun, což je o půl milionu více než v lednu. Meziročně se únorová hodnota předepsaného mýta zvýšila o 30 procent.

  • Stát hospodařil v únoru se schodkem 22,8 miliardy korun. V únoru 2010 státní rozpočet vykázal deficit 10,6 miliardy korun. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun; loni rozpočet skončil v deficitu 156,4 miliardy korun.

  • Česká obchodní inspekce (ČOI) bude moci ze zákona zveřejňovat podrobnější informace o prodejcích nekvalitního benzinu a nafty. Umožní to novela zákona o pohonných hmotách, kterou schválil Senát. ČOI dříve tvrdila, že jména čerpacích stanic nemůže zveřejňovat, protože k tomu nemá v zákoně oporu.
  • Přiznání daně z příjmu fyzických osob dosud odevzdalo 15 procent z celkového počtu daňových poplatníků, v samotné Praze pět procent lidí, sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová s tím, že daňová správa očekává, že letos lidé odevzdají zhruba 1,8 milionu přiznání, tedy přibližně stejně jako loni. Přiznání je třeba odevzdat do 1. dubna, v případě využití služeb daňového poradce do 1. července.  

  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důchodová reforma - nepovinné spoření do penzijní fondů
Budeme se moci dobrovolně rozhodnout, zda se fondového systému zúčastníme či nikoliv. Pokud se rozhodneme zúčastnit se fondového systému, budeme si moci dobrovolně převést 3 procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Tyto 3 procentní body tak budou vyvedeny ze stávajícího průběžného sytému. Co si o tom myslíte?

                                

Anketa

Cestovní kancelář Fischer oznámila, že od března zvýší ceny svých leteckých zájezdů. Důvodem je růst cen ropy na světových trzích. Zájezdy zdraží v průměru o 300 až 500 Kč na osobu. Je pro vás takové zdražení důvodem neodcestovat na zahraniční dovolenou?

 

  • Na zahraniční dovolenou pojedu v každém případě - 40 %
  • Pokud zahraniční zájezdy zdraží, tak nikam nepojedu - 18 %
  • Letos se do zahraničí na dovolenou nechystám - 42 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU