Co týden dal?

11.03.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zatímco v Japonsku zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy stupnice vyvolalo tsunami, na domácí scéně se stejnou rychlostí mění rozhodnutí vlády o sjednocení sazby DPH. Koalice se dohodla, že se obě sazby DPH sjednotí na 17,5%.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Dnešní silné zemětřesení v severovýchodním Japonsku uzavřelo v zemi některé jaderné elektrárny a ropné rafinerie. Také ochromilo dopravu a přerušilo dodávky elektřiny mnoha domácnostem a firmám. Událost by podle ekonomů mohla dočasně oslabit očekávané oživení ekonomiky z útlumu na konci loňského roku.
  • Evropská centrální banka minulý týden přerušila nákupy státních dluhopisů finančně slabých zemí eurozóny. A to i přes to, že potíže zemí jako Portugalsko se stupňují. Banka přerušila svůj kontroverzní nákupní program před nadcházejícím mimořádným finančním summitem eurozóny, kde by mohla být těchto nákupů zproštěna.
  • Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hlavní devizový rating Řecka na stupeň B1 z dosavadní známky Ba1. Výhled je přitom negativní, což znamená, že agentura k dalšímu snížení ratingu ještě může sáhnout.
  • Maďarský rozpočtový deficit v únoru razantně vzrostl na 81 procent celoročního cíle. Opět tak vzrostly obavy z vývoje fiskální situace Maďarska, i když země minulý týden představila plán reformy.
  • Britská centrální banka podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,5 procenta. Zde ji drží už dva roky s cílem podpořit domácí ekonomiku. Banka usoudila, že oživení britského hospodářství zůstává příliš slabé na to, aby vedlo k inflační spirále.
  • Německá vláda se zřejmě pokusí v letošním roce udržet čisté půjčky pod 40 miliardami eur (asi 975 miliard Kč). Německo již zpřísnilo svůj cíl pro snižování dluhu v nadcházejících letech, a to díky silnějšímu hospodářskému růstu, než se očekávalo, a vyšším příjmům státu z daní. Země chce hlavně snížit potřebu půjček.
  • Nový generální ředitel britské banky Barclays Bob Diamond získal za minulý rok odměnu 6,5 milionu liber. Manažer v rámci dlouhodobého plánu obdržel také akcie za podobnou sumu.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Vládní koalice se dohodla, že od října nezvýší nižší sazbu DPH na 20%. Místo toho se od ledna 2012 zvýší na 14% a od ledna 2013 se obě sazby DPH sjednotí na 17,5%.
  • Prezident Václav Klaus podepsal novelu insolvenčního zákona, která věřitelům dává opět právo popírat pohledávky ostatních věřitelů. Novela tak zákon dává do souladu s rozhodnutím Ústavního soudu, který některá ustanovení zákona zrušil s účinností od 31. března letošního roku. Přijatá novela má proto vstoupit v účinnost ke stejnému dni.
  • Průměrná mzda v loňském roce vzrostla meziročně o 463 korun na 23.951 Kč, byla tak vyšší o dvě procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila o 0,5 procenta. V samotném loňském 4. čtvrtletí průměrná mzda meziročně stoupla o 239 korun na 25.803 Kč, tedy o 0,9 procenta.
  • Vláda podpořila návrh poslanců ODS, TOP 09, VV a ČSSD, který počítá s rozšířením kontaktních míst Czech POINT i na soukromoprávní subjekty, například banky.
  • Meziroční míra inflace v Česku se v únoru zvýšila na 1,8 procenta po růstu o 1,7 procenta v lednu. Ve srovnání s lednem spotřebitelské ceny ve druhém měsíci letošního roku stouply o 0,1 procenta. Největší vliv na meziroční zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen měly i tentokrát dražší potraviny a bydlení.
  • Míra nezaměstnanosti se v únoru proti lednu snížila o desetinu procentního bodu na 9,6 procenta. O práci se ucházelo 566.896 lidí, což je meziměsíčně o 4967 méně. Analytici odhadovali, že nezaměstnanost vzroste.
  • České hospodářství podle Národní ekonomické rady vlády (NERV) zatěžují vysoké odvody z práce. Konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky by prospělo například snížení vedlejších nákladů práce, kam patří odvody na sociální a zdravotní pojištění, pomohlo by také sjednocení daně z přidané hodnoty.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důchodová reforma - nepovinné spoření do penzijní fondů

Budeme se moci dobrovolně rozhodnout, zda se fondového systému zúčastníme či nikoliv. Pokud se rozhodneme zúčastnit se fondového systému, budeme si moci dobrovolně převést 3 procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Tyto 3 procentní body tak budou vyvedeny ze stávajícího průběžného sytému. Co si o tom myslíte?

                                                                

Anketa

Podmínky podpor v nezaměstnanosti se mohou od příštího roku změnit. Zatímco v současnosti na ni má nárok člověk, který odpracuje za poslední tři roky minimálně 12 měsíců, nově bude muset stejný čas odpracovat za dva roky. Navrhuje to MPSV.

  • Považuji to za správný krok 29 %
  • Nesouhlasím 71 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU