VERZE 2-Pegas letos čeká růst EBITDA, podle cen polymerů

17.03.2011 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Jádrový zisk EBITDA v Q4 v souladu s...

...očekáváním

* V roce 2011 předpovídá růst EBITDA o 2 až 7 pct

* Výhled mohou negativně ovlivnit rostoucí ceny polymerů

* Letošní kapacita vyprodána včetně nové výrobní linky

(přidává akcie, tiskovou konferenci, podrobnosti, citáty)

PRAHA, 17.března (Reuters) - Pegas Nonwovens <PGSNsp.PR> letos očekává po dvou letech poklesu růst jádrového zisku EBITDA, výhled však mohou ohrozit vyšší než předpokládané ceny polymerů, uvedl ve čtvrtek generální ředitel firmy.

Výrobce netkaných textilií předpokládá pro letošní rok vzestup zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) o 2 až 7 procent z loňských 35,2 milionu eur. V roce 2010 ukazatel EBITDA spadl o 9,2 procenta, přičemž firma ve svém plánu počítala s poklesem nejvíše o 10 procent.

Generální ředitel František Řezáč uvedl, že výhled Pegasu na letošní rok je postaven na průměrných cenách polymerů na úrovni 1300 eur za tunu, v současnosti však ceny dosahují 1530 eur a mohou jít i výše.

"Náš plán byl představen na určitých kurzových předpokladech... a výši cen polymerů a v tuto chvíli velmi významně překračujeme cenu, kterou máme v rozpočtu u polymerů," řekl Řezáč na tiskové konferenci po zveřejnění výsledků za čtvrtý kvartál.

"Nicméně v tuto chvíli stojíme za touto informací a věříme, že se nám podaří EBITDA navýšit," dodal s tím, že očekává, že ceny polymerů později během roku opět klesnou.

Pokud by se tak nestalo, firma výhled upraví, dodal.

Pegas je schopen promítnout vývoj cen surovin do prodejních cen se zpožděním jednoho až dvou kvartálů, a výkyv cen směrem vzhůru má proto krátkodobě negativní dopad na jeho zisky. Průměrná cena polymerů v loňském roce dosáhla 1278 eur za tunu, řekl Řezáč.

Výrobce netkaných textilií ve čtvrtek oznámil, že za čtvrtý kvartál vykázal nárůst zisku EBITDA o 22 procent na 9,7 milionu eur, v souladu s očekáváním trhu. [ID:nGAZ624824]

Čistý zisk, který bývá výrazně volatilní kvůli citlivosti na kurzové výkyvy, dosáhl 3,5 milionu eur. Analytici oslovení Reuters očekávali zisk 3 miliony eur oproti ztrátě 1,3 milionu eur ve čtvrtém kvartále roku 2009.

Výnosy se zvýšily o 29 procent na 38,88 milionu eur.

Akcie Pegasu v Praze v 11:02 přidávaly 0,94 procenta na 430 korun, zatímco pražský index PX <.PX> posiloval o 0,12 procenta.

Společnost dále sdělila, že na rok 2011 má plně vyprodanou výrobní kapacitu, a to včetně nové výrobní linky, jejíž spuštění plánuje ve třetím kvartále. Celkové investiční výdaje na její výstavbu a běžné investice v roce 2011 nepřesáhnou 32 milionů eur při kurzu 24,50 koruny za euro, dodala firma.

Řezáč dále řekl, že Pegas stále uvažuje o akvizici některého zahraničního výrobce. Druhou možností je výstavba nových kapacit a rozšíření výroby v některé z rozvíjejících se zemí mimo Evropu.

"Pokud učiníme rozhodnutí v této oblasti, tak by to mělo být ve druhém kvartále (roku) 2011," uvedl Řezáč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK