Nové letní pneumatiky letos vsázejí na ochranu životního prostředí

17.03.2011 | , Pneumatiky.cz
Tiskové zprávy


Na trhu s letními pneumatikami letos vítězí ochrana životního prostředí. Prodejci pneu představili novinky pro letní sezónu 2011, ve kterých dominují ekologické produkty. Přední výrobci totiž reagují na nejnovější trendy a zvýšenou poptávku po eko pneu. Zákazníci by však s koupí nových letních pneumatik neměli váhat. Může totiž dojít k vyprodání vybraných modelů podobně jako v zimní sezóně.

Novým trendem na trhu s pneumatikami je šetrný přístup k životnímu prostředí. Výrobci se letos soustředili na minimalizaci škodlivých látek v produktech a snížení emisí CO2. Navíc se v rámci ekologického přístupu u nových produktů zaměřili na snižování spotřeby paliva, čehož dosáhli díky omezení valivého odporu pneu. Nejdále ve vývoji šetrných pneumatik zašli výrobci Pirelli a Michelin, které se řadí hned po českém Barumu k nejprodávanějším na tuzemském trhu.

První pneumatiky šetrné k životnímu prostředí jsme zákazníkům nabízeli již v minulých sezónách. Lidé se stále více zajímají o ekologii i v souvislosti s automobilovým průmyslem, a proto se zvyšuje poptávka po těchto produktech. To si samozřejmě uvědomují i samotní výrobci, a proto se zaměřili právě na vývoj eko pneumatik,“ upozornil Vojtěch Schwangmaier, ředitel předního tuzemského internetového obchodu Pneumatiky.cz. „U eko pneumatik je však  pro výrobce velmi náročné dosáhnout žádoucích jízdních vlastností pneumatiky, proto je vývoj šetrných produktů velmi nákladný,“ dodal Schwangmaier.

Trh s pneumatikami se bude pravděpodobně i letos potýkat s nedostatkem zboží, který nastal již loni v zimě. Mnohé společnosti se totiž v loňském roce rozhodly pro dovýrobu zimních pneumatik, aby omezily problémy spojené s nedostatečnými zásobami. Kvůli tomu bylo zkráceno období pro výrobu letních pneu. Obavy z nedostatku zboží posiluje také zvýšená poptávka po pneumatikách na největších světových trzích a zároveň přetrvávající omezená produkce kaučuku. „Aktuální produkce kaučuku nestačí pokrývat stále rostoucí poptávku. Poměr zásob kaučuku k jeho spotřebě je totiž nyní na nejnižší úrovni za posledních deset let,“ informoval Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum, která patří mezi české nebankovní obchodníky s cennými papíry se specializací na komodity.

Očekávaný nedostatek letních pneumatik by však podle odborníků měl být mírnější než loni. Prodejci se totiž snaží podobné situaci předejít a navyšují skladové zásoby. „S ohledem na nedostatek zimních pneumatik jsme navýšily letní objednávky přímo u výrobců, proto věříme, že se nás problém se zbožím nedotkne. Reálně však hrozí, že někteří výrobci nebudou schopni pokrýt zvýšenou poptávku,“ sdělil Vojtěch Schwangmaier z e-shopu Pneumatiky.cz. „Vzhledem k nedostatku zboží v zimní sezoně, došlo u výrobců k posunu výroby letních pneumatik. Spolu se stále rostoucí poptávkou lze i v letošní letní sezóně očekávat nedostatek zboží. Naši zákazníci se však nemusí nedostatku obávat, skladovými zásobami dokážeme eliminovat výkyvy výroby jednotlivých značek,“ uvedl Zbyněk Svoboda ze slovenského e-shopu e-Pneumatiky.sk.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy