Česká spořitelna věnovala 1,8 mil. Kč na pomoc dětem ohroženým drogami a kriminalitou

17.03.2011 | , Česká spořitelna
Tiskové zprávy


Česká spořitelna v kampani „Připište si na účet pomoc ohroženým dětem“ podpořila činnost nízkoprahových klubů. Výtěžek ve výši 1,8 mil. Kč rovnoměrně rozdělila mezi tyto kluby tak, že každý z klubů získal na podporu své činnosti průměrnou částku 33 tis. Kč. Nízkoprahové kluby jsou zařízení nabízející volnočasové aktivity pro děti a mládež, kteří by se jinak kvůli svému sociálnímu zařazení k podobným činnostem možná nedostali. Kluby provozuje Charita ČR, dlouhodobý partner Nadace České spořitelny.

Podpora nízkoprahových klubů spadá do naší strategie podpory vzdělání i prevence drogové závislosti, protože právě tato zařízení nenásilnou formou přispívají ke vzdělávání a přitom také fungují jako prevence proti kriminalitě a drogové závislosti,“ řekla předsedkyně správní rady Nadace České spořitelny, Klára Gajdušková. „Na podobné projekty se prostředky shání těžko. Na kluby však tentokrát pomohli přispět i klienti České spořitelny a to tím, že si v určitém období otevřeli Osobní účet ČS. Za každý Osobní účet otevřený v době kampaně jsme přislíbili věnovat 60 Kč právě na nízkoprahové kluby. Zájem klientů o problematiku nás potěšil,“ dodala Klára Gajdušková.

Nízkoprahové kluby se mohly libovolně rozhodnout, na co darovanou sumu využijí. Pořídily si za ni například počítač, stolní hry, výtvarné potřeby anebo ji využily pro společný výlet s dětmi. Kluby poskytují dětem a mladým lidem bezpečný prostor pro smysluplné trávení času, informace a odbornou pomoc. Zásadní význam spočívá v jejich poradenské a preventivní činnosti. Kluby nabízejí široké spektrum činností od sportovních aktivit přes tvořivé činnosti, poslech hudby, nebo doučování školních předmětů a spojují tedy v sobě prvky volnočasových aktivit, ale i sociální pomoc a prevenci.

Zřizovatelem nízkoprahových klubů je Charita ČR. Od roku 2004 je jejím generálním partnerem Nadace České spořitelny. Obě organizace se doposud společně podílely na uskutečnění několika desítek záměrů. Jen v loňském roce to byla spolupráce na osmi projektech uskutečněných v různých regionech, které se zaměřovaly zejména na pomoc seniorům. Již tradičně každým rokem Nadace ČS podporuje největší dobrovolnickou akci u nás – Tříkrálovou sbírku, jejímž patronem je právě Charita ČR.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy