Co týden dal?

18.03.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vrcholem tohoto týdne bylo bezesporu představení daňové reformy (samostatný článek). A co se událo jinak?

Posledních 7 dní ve světě 

    • Schodek zahraničního obchodu eurozóny i celé Evropské unie se v lednu prohloubil. V zemích platících evropskou jednotnou měnou skončil s deficitem 14,8 miliardy eur (360 miliard korun), loni to ve stejném období bylo 9,7 miliardy eur.
    • Od dubna nebude obuv dovážená do zemí Evropské unie z Číny a Vietnamu podléhat clu. To zatím činí 16,5 procenta.
    • Evropská unie doporučila členským zemím bloku, aby kontrolovaly kvůli případné radioaktivitě potraviny dovážené z Japonska. To se snaží vypořádávat s velmi vážnou krizí v jedné z tamních jaderných elektráren, která se dostala do problémů kvůli zemětřesení a následné cunami.
    • Centrální banka USA (Fed) bude nadále pokračovat ve svém programu nákupu dluhopisů v hodnotě 600 miliard dolarů (10,5 bilionů Kč), kterým se snaží podpořit domácí ekonomiku. Ekonomické oživení má podle Fedu pevnější základy, inflační tlaky kvůli růstu cen energií a potravin pak mají být jen dočasné.
    • Mezinárodní měnový fond uvolnil z pomoci pro Řecko dalších 4,1 miliardy eur (99,7 miliardy Kč). Řecko podle MMF plní stanovené podmínky úvěrového programu od MMF a Evropské unie.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Daňová reforma navrhovaná ministerstvem financí by měla mírně snížit daňové zatížení. Většina lidí by měla podle výpočtů MF na reformě uspořit řádově stokoruny měsíčně. MF chce zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Firmám by výše daně měla zůstat na 19 procentech. Ministerstvo počítá s účinností změn od roku 2013.
  • Ministerstvo financí zahájilo kontrolu společnosti Sazka, jejíž výsledky rozhodnou, zda společnosti odebere loterijní licenci. Výsledky kontroly ministerstvo očekává v řádu dnů, maximálně týdnů. Sázka je od ledna v insolvenčním řízení a na počátku týdne přiznala, že nemá peníze na vyplacení velkých výher ve Sportce.
  • Za návrh na vklad do katastru nemovitostí lidé budou muset zřejmě platit dvakrát víc než nyní. Vláda totiž schválila návrh novely zákona o správních poplatcích, který poplatky zvyšuje ze současných 500 korun na 1000 korun. Změna má zohlednit inflaci, současná výše poplatků totiž platí od roku 1994.
  • Od úterý 29. března musí řidiči počítat s komplikacemi na dálnici D1. Mezi desátým a dvanáctým kilometrem budou silničáři strhávat stávající most a následně stavět nový, sdělil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jiří Švorc s tím, že během demolice bude provoz veden ve dvou pruzích v obou směrech.
  • Senát schválil novelu zákona o spotřební dani, která od příštího roku zdraží tabákové výrobky. Daň by se měla zvýšit tak, aby krabička cigaret nepodražila o víc než tři koruny. Zákon ještě musí podepsat prezident. Další zvýšení daně plánuje vláda od roku 2014.
  • Opravy škod na dálnicích a silnicích první kategorie po letošní zimě vyjdou na 3,2 miliardy korun. Celková výše oprav včetně plánovaných v loňském roce přišla na 6,5 miliardy korun.
  • Státní dluh ČR se v loňském roce zvýšil o téměř 166 miliard na 1,344 bilionu korun. Údaje z počátku ledna potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh necelých 128.000 korun. Předloni stát zvýšil dluh o 179 miliard Kč.
  • Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, se v lednu snížil na 307,1 milionu korun. V prosinci loňského roku byl ve schodku téměř 690 milionů korun. Výsledek ovlivnil schodek bilance výnosů a běžných převodů.

  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důchodová reforma - nepovinné spoření do penzijní fondů
Budeme se moci dobrovolně rozhodnout, zda se fondového systému zúčastníme či nikoliv. Pokud se rozhodneme zúčastnit se fondového systému, budeme si moci dobrovolně převést 3 procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Tyto 3 procentní body tak budou vyvedeny ze stávajícího průběžného sytému. Co si o tom myslíte?

                                                     

Anketa

Vládní koalice se dohodla, že od října nezvýší nižší sazbu DPH na 20%. Místo toho se od ledna 2012 zvýší na 14% a od ledna 2013 se obě sazby DPH sjednotí na 17,5%. Souhlasíte s tímto krokem?

 

  • Ano, je to lepší než původní návrh - 22 %
  • Ne, stále se jedná o neopodstatněné navýšení daní - 78 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU