Kup a drž - vydělávat peníze ve spánku?

22.03.2011 | , Saxo Bank
Tiskové zprávy


Strategie "kup a drž" se zakládá na teorii tvrdící, že investiční trh má celkovou růstovou tendenci.

Existuje několik teorií kdy a za jakých okolností akcie koupit a prodat. Která z nich je vhodná pro vás?   

- Kupujte akcie, kdykoli máte peníze
- Nakupujte při propadu
- Nakupujte levně (value investing)
- Kup a drž

Mnozí ekonomové tvrdí, že strategie “kup a drž” funguje pro všechny.  Je to skutečně tak?

Strategie "kup a drž" se zakládá na teorii tvrdící, že investiční trh má celkovou růstovou tendenci.  Stačí tedy nakoupit balík akcií, držet ho několik let a pak zinkasovat zisky. Čím dále držíme, tím více roste cena našich akcií, takže v případě, že uplatňujeme danou strategii, skutečně nemá smysl zapodívat se naší investicí dřívě než uplyne 5 a více let.

MAKE MONEY WHILE YOU SLEEP
„Make money while you sleep” anebo dělávat peníze i v spánku je ambicí téměř každého investora. Je to ale skutečně tak jednoduché? Co například dělat v případě nečekaných událostí jako finanční krize a recese v 2008, kdy akcie padaly dolů několik měsíců?  Nebo v období teroristických útoků a z něj plynoucí nejistoty, která ohrozila výhled akcií leteckých a cestovních společností a také byla jedním z faktorů vedoucím ke konsolidaci sektoru?

Doufat, že se cena našich akcií v dohledné době dostane do normálu?  Anebo se k věci postavit aktivněji a vzít osud našeho portfolia do vlastních rukou? 

Řešení dilema možná pomůžou najít události 20.století, kdy došlo k několika finančním krizím se značně negativním dopadem na akciové trhy.  A to je jeden z faktů, které zdůraznují vysokou rizikovost strategie “kup a drž“.  Dalším rizikem je tzv “dvojité dno”, recese, v průběhu které dochází k dvojitému propadu. Během posledního desetiletí trh zachvátili nárůsty střídané prudkými propady, a některé z nich, jako ten v roce 2008, měli dvojité dno. 

Zástanci strategie “kup a drž” můžou samozřejmě argumentovat. Když máme investiční horizont delší než pět let, strategie “kup a drž” nás přece dokáže před pravidelnými výkyvy na akciových trzích i před dvojitým poklesem do jisté míry ochránit. Při dostatečně dlouhém investičním horizontu se totiž i výraznější výkyvy na akciových trzích vykompenzují růstem.

To je sice pravda, ale chování trhu, na jaké byli ekonomové zvyklí, se za posledné desetilí dost změnilo.  Na trzích se uplatňují „nové modely chování“.  Co to znamená?  Díky pronikání moderních informačních prostředků jako internet, mobilní telefony nebo v poslední době sociální média, se trh přestal řídit standardními předpisy.  Informace se na trh dostávají rychleji a ze všech možných kanálů.  Účastníci trhu se navzájem mnohem více ovlivňují.  Trh mnohem více zasahuje davová psychologie a to vede k prudším výkyvům. Trhu také trvá déle, než se přepóluje - apetit k riziku nebo jeho protipól, odklon od rizika, mají tendenci být výraznější a trvat déle než doposud.  Výraznější nepředvídatelnost trhu, s jakou se setkáváme v posledním desetiletí, strategii “kup a drž” skutečně nefandí.

Špatnou zprávou pro zastánce této strategie je, že typická délka investice, pět až deset let, v posledních letech k dosahování zajímavých výnosů investorům ani zdaleka nemusí stačit.  Zažili jsme příliš prudké propady, které měly za následek výrazný průměrný pokles roční výkonnosti akcií. 

Někteří zástanci strategie “kup a drž” dokonce uvažují o prodloužení investice na dvacet let, protože se domnívají, že takto zvýší šanci dosáhnutí kladné roční výkonnosti. Co když nás ale v budoucnu postihnou ještě větší propady?  Bude dvacetiletá perioda skutečně stačit?

Řešením by mohl být aktivnější přístup k investování. Vzít osud svého portfolia do vlastích rukou.  Desetitisíce Čechů provádí obchodováním akcií milionové operace po celém světě.  Mnozí z nich se obchodováním živí.

KDY PRODÁVAT?
Když se zájem obrací nebo je nezdravé očekávání před ohlášením výsledků, cena akcie může velmi rychle spadnout. K načasování prodeje využívají profesionální tradeři grafy technické analýzy, které před vyhlášením výsledků nepretržitě monitorují.  K formování úsudku jim pomáhá průběh ceny grafu a objem obchodů, který jim řekne, kdy mají prodat nebo shortovat - spekulovat na pokles ceny.

Akcie se doporučuje vyprodat před datem vyhlášení výsledků společnosti. Trh žije v napětí a očekávání, obvykle je velmi volatilní a obtížně se odhaduje, kterým směrem se pohne cena akcie.
 
CO DRŽET?
Držte ty nejsilnější akcie, které vám rychle rostou. Vyprodejte pomalé akcie nebo akcie, jež se točí pořád na stejné cenové hladině. Nezapomeňte, že akcie jsou dobré jedině tehdy, když rostou.
 
“Nikdo to s vašimi penězi nemyslí lépe než vy,” tvrdí profesionální tradeři, zástanci aktivní správy vlastního portfolia. Čas, který věnujete vašim financím a studiu technik a strategií efektivního zhodnocování je podle něj tá nejlepší investice.  Tak proč se do toho nepustit?

Více o tom jak efektivněji obchodovat akcie se dozvíte v brožure Saxo Bank, PŘÍRUČKA OBCHODOVÁNÍ NA AKCIOVÝCH TRZÍCH.  Brožura, publikovaná v březnu, má za cíl usnadnit vám rozhodování při obchodování akcií. 


 

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Tiskové zprávy