Zahraniční obchod Japonska se v únoru vrátil k přebytku

24.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. března (ČTK) - Bilance zahraničního obchodu Japonska vykázala v únoru díky oživení ekonomiky a vysoké poptávce z Číny přebytek, který činil 654,1 miliardy JPY (zhruba 139,8 miliardy Kč). V lednu naopak poprvé po 22 měsících skončila ve schodku kvůli slabému vývozu do Číny a dalších oblastí Asie. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo japonské ministerstvo financí.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali přebytek až 894 miliard JPY. Ve srovnání s loňským únorem byl přebytek vyšší o 2,5 procenta.

Vývoz ze země v únoru stoupl o devět procent na 5,59 bilionu jenů a zaznamenal meziroční růst již 15. měsíc za sebou. K růstu přispěla hlavně Čína, kde oživila poptávka po pohonných hmotách. Vývoz do Číny stoupl o 29,1 procenta a do Asie o 12,3 procenta. Asie se na celkovém vývozu z Japonska podílí více než polovinou a Čína je největším japonským obchodním partnerem.

Analytici však očekávají, že v příštích měsících vývoz zpomalí, protože firmy tento měsíc kvůli zemětřesení a cunami omezily výrobu.

Hodnota zboží a služeb dovezených v únoru do země stoupla meziročně o 9,9 procenta na 4,93 bilionu JPY. Růst vývozu i dovozu byl vyšší, než čekali analytici. Vývoz se měl podle nich zvýšit o 8,6 procenta a dovoz jen o 4,4 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK