Co týden dal?

25.03.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zatímco minulý týden se zásadní událost - daňová reforma - odehrála na domácí půdě, tento týden se lámal chléb za hranicemi. Konal se veledůležitý Summit EU.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom podepsal dohodu se slovinským správcem plynovodů Geoplin Plinovodi o vybudování a provozování slovinské části trasy ruského projektu plynovodu South Stream. Stalo se tak v rámci návštěvy ruského premiéra Vladimira Putina ve Slovinsku.
    • Summit Evropské unie definitivně schválil vznik Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Má nahradit současný záchranný fond eurozóny (EFSF) a zemím platícím evropskou jednotnou měnou, které se ocitnou v problémech, bude moci půjčit až 500 miliard eur.
    • Summit Evropské unie se shodl, že by evropská sedmadvacítka měla zlepšovat bezpečnost jaderných elektráren. Prostřednictvím sociální sítě Twitter o tom dnes informoval unijní prezident Herman Van Rompuy. Do konce letošního roku by jaderné reaktory v EU měly projít zátěžovými testy.
    • Spotřebitelská důvěra v eurozóně i v celé Evropské unii se v březnu snížila. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že relativně silné oživení průmyslu se plně nepřenáší na domácnosti.
    • Průmyslové zakázky v zemích Evropské unie i eurozóny v lednu mírně rostly, avšak růst prudce zpomalil kvůli poklesu ve většině členských zemí. V celé EU se zakázky ve srovnání s předchozím měsícem zvýšily o 0,2 procenta po růstu o 2,9 procenta v prosinci. V eurozóně pak stouply o 0,1 procenta, v prosinci o 2,7 procenta.
    • Spojené státy jako první země zastavila dovoz čerstvých potravin ze čtyř japonských prefektur kolem jaderné elektrárny Fukušima a stejný krok zvažuje Jižní Korea. Opatření oznámil americký Úřad pro potraviny a léky (FDA). Reagoval tím na obavy z toho, že by se do obchodní sítě mohly dostat potraviny kontaminované únikem radiace po zemětřesení a cunami v severovýchodním Japonsku z 11. března.

 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • K Paktu pro euro, který má zvýšit konkurenceschopnost členských států EU, se nepřipojí pouze Česko, Velká Británie, Maďarsko a Švédsko. Dohodli se na tom lídři členských států EU na summitu v Bruselu.
  • Skupina PPF převzala od podnikatele Radovana Vítka jeho pohledávky za loterijní společností Sazka. PPF to sdělila s tím, že své kroky koordinuje s dalšími věřiteli, zejména se skupinou KKCG Karla Komárka. Vítek se označuje za největšího věřitele loterijní firmy s pohledávkou 1,5 miliardy korun a vlastní i zhruba čtvrtinu dluhopisů Sazky.
  • Nakupování v internetových obchodech mimo Evropskou unii se od dubna prodraží. Sníží se hodnota pro dovoz zboží bez daně z přidané hodnoty (DPH) ze 150 na 22 eur (asi 537 korun). Omezení se dotkne například nákupů přes internet v USA, které Češi často využívají. Oznámilo to Generální ředitelství cel.
  • Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o pohonných hmotách, která České obchodní inspekci (ČOI) umožní zveřejňovat podrobnější informace o prodejcích nekvalitního benzinu a nafty. Novela také zavádí povinnou registraci distributorů pohonných hmot s cílem zamezit daňovým únikům a podvodům.
  • Nejlepším tuzemským obchodníkem se opět stal diskontní řetězec Lidl, který v anketě Obchodník roku 2010 získal absolutní prvenství už potřetí za sebou. Lidl v Česku provozuje více než 200 obchodů a zvítězil také v kategorii zaměřené na diskontní prodejny. Nejlepší tuzemští obchodníci byli letos voleni poosmé.
  • Drtivá většina současných penzijních fondů zatím není rozhodnuta, zda se zúčastní připravované penzijní reformy. Fondy práce na reformě nyní analyzují, záležet podle nich bude především na shodě politiků, která bude rozhodující pro stabilitu budoucího systému. Výjimkou je ČSOB, která zájem o účast ve druhém pilíři dobrovolného připojištění již vyjádřila.
  • Ministerstvo financí zahájilo správní řízení se společností Sazka o dočasném zastavení provozování číselných loterií. Důvodem zahájení řízení je skutečnost, že Sazka v zákonné lhůtě nevyplácí výhry.
  • Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta. Analytici tento krok očekávali.

  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důchodová reforma - nepovinné spoření do penzijní fondů
Budeme se moci dobrovolně rozhodnout, zda se fondového systému zúčastníme či nikoliv. Pokud se rozhodneme zúčastnit se fondového systému, budeme si moci dobrovolně převést 3 procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Tyto 3 procentní body tak budou vyvedeny ze stávajícího průběžného sytému. Co si o tom myslíte?

                                                             

Anketa

MF plánuje v rámci reformy daní snížit u stávajících smluv odpočet úroků z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření z daňového základu. Odpočet by se měl snížit na 150.000 korun ročně ze současných 300.000 korun. Je pro vás hranice 150.000 Kč dostatečná?

 

  • Ano, do 150.000 Kč se v pohodě vejdu - 61 %
  • Ne, uplatňuji si více než 150.000 Kč - 16 %
  • Nevím, pod tímto číslem si nedokáži nic představit - 23 % 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU