PROGRES: Hypotéka pro mladé s nižšími příjmy

14.05.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Již rok nabízí ČMHB specializovaný hypoteční úvěr pro mladé s názvem PROGRES. Jeho výhodou jsou v počátku nižší splátky a to zhruba o 25% oproti standardní hypotéce…

Téměř 5 procent standardních hypoték, poskytnutých Českomoravskou hypoteční bankou v období od dubna 2002 do března 2003, tvoří hypoteční úvěr PROGRES. Tento úvěr, který ČMHB nabízí již rok, je prvním typem hypotéky, určeným pro speciální skupinu klientů. Jeho podstata spočívá v tom, že klienti na začátku hradí nižší splátky (o zhruba 25 % oproti standardní hypotéce), které se postupně zvyšují.

Průměrný věk klientů, kteří se pro tento typ úvěru za první rok jeho poskytování rozhodli, je 29 let. Pokud jde o průměrnou výši PROGRESu, je v porovnání se standardními hypotečními úvěry vyšší o více než 58 000 korun.

 "PROGRES jsme na trh uvedli s cílem hypotéky zpřístupnit díky nižší splátce především mladým rodinám na začátku kariéry, a tedy logicky se zatím nižšími příjmy. Naše odhady byly správné - mladé rodiny v hypotečním úvěru PROGRES našly možnost, jak bydlet ihned," říká k tomu Jan Sadil, náměstek generálního ředitele ČMHB pro věci obchodní. 

Fakt, že PROGRES skutečně oslovil mladé lidi, dokládají i další údaje. Téměř 95 % klientů, kteří si vybrali tento úvěr, je mladších 35 let, 65 % dokonce mladších než 30 let. Zároveň mají relativně nízké příjmy, více než dvě třetiny z nich mají čistý měsíční příjem do 15 000 korun.


Podmínky hypotečního úvěru PROGRES
Věk žadatele:  do 36 let
Splatnost: 20 let (pevná)
Výše úvěru: minimální 300 000 Kč, maximální 3 000 000 Kč
Splátkový režim: měsíčně
Úroková sazba:  pevná na pět let (k dnešnímu dni 5,95 %)
Výše splátky: Výše splátky je fixována vždy na jeden rok. Pro následující období se splátka zvyšuje o pevný koeficient růstu. Po období, kdy se nemění úroková sazba, se nemění ani koeficient růstu.
Zajištění: klasicky nejméně na 143 % hodnoty úvěru, tzn. výše úvěru do 70 % hodnoty nemovitosti
Čerpání:    jednorázové, nebo postupné, avšak vždy bezhotovostní

Objekt :

  • financování investic do vlastního bydlení, např.:
    • rodinný dům
    • stavební pozemek (v případě výstavby nemovitosti na pozemku)
    • bytová jednotka

Výhody:

  • progresivní splácení umožňuje poskytnout úvěr zejména mladým žadatelům, kteří na začátku profesní kariéry mají obvykle nižší příjmy, a proto nemají přístup ke klasickým hypotečním úvěrům
  • nárok na odpočet úroků od základu daně z příjmu a státní finanční podporu (při splnění podmínek)
  • možnost bydlet hned bez několikaletého spoření
  • spolehlivost a výhodnost investice - nízké úrokové sazby

zdroj: tisková zpráva

Více informací nejen o hypotéce Progres naleznete na stránce Podmínky hypoték.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ