VERZE 2-Telefóniku O2 CR šetří ÚOHS kvůli internetu

30.03.2011 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Zahájení správního řízení navazuje na rozhodnutí...

...soudu

* ÚOHS prošetří možné stlačování marží

(přidává vyjádření ÚOHS, citace, podrobnosti, souvislosti)

PRAHA, 30.března (Reuters) - Antimonopolní úřad zahájil správní řízení s Telefónikou O2 CR kvůli možnému zneužití dominantního postavení na trhu s internetovým připojením, oznámila Telefónica ve zprávě pro regulátora.

Krajský soud v Brně již dříve vyhověl žalobě operátora a zastavil předběžné šetření antimonopolního úřadu, které začalo roku 2008. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tak musel zahájit standardní správní řízení.

"Konkrétně se jedná o možné zneužití dominantního postavení na trhu přístupu ke službám sítě Internet prostřednictvím širokopásmových technologií ADSL," uvedl v úterý předseda ÚOHS Petr Rafaj s tím, že mohlo dojít k porušení českého i evropského soutěžního práva.

Úřad se nyní bude snažit zjistit, zda Telefónica nestlačovala marže tak, že by s ní nebyli její konkurenti na maloobchodním trhu schopni soutěžit.

V případě, že by úřad zjistil porušení zákona, může uložit pokutu až 10 procent z obratu v posledním uzavřeném účetním období.

"Už tu bylo nějaké předběžné vyšetřování, což vedlo k otevření oficiálního řízení," řekl Reuters šéf oddělení Telefóniky pro vztahy s investory Jakub Hampl.

"Nevěříme, že k tomu (porušení zákona) došlo. Musíme to dále prozkoumat, včetně právního názoru."

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK