Výsledky finanční skupiny VIG za rok 2010

31.03.2011 | , VIG
Tiskové zprávy


Vienna Insurance Group v roce 2010 zvýšila zisk (před zdaněním) o 15,1 procenta na 507,8 milionů EUR. Padl i návrh na zvýšení dividendy z 0,90 EUR na 1 euro na akcii.

„Vienna Insurance Group v roce 2010 opět překonala plánované cíle. Naše orientace na růst výnosů a na zvýšení efektivity se odrazila ve výrazném nárůstu zisku (před zdaněním) na téměř 508 mil. EUR, jehož jsme dosáhli navzdory vysoké zátěži v důsledku přírodních pohrom“, uvádí Dr. Günter Geyer, CEO Vienna Insurance Group. „Vyzvednout je třeba především pozoruhodný vývoj našich klíčových trhů - Slovenska a České republiky, které svým silným nárůstem zisku vytvářejí významný příspěvek. Naše kontinuální profitabilita nám umožňuje předložit akcionářům návrh na zvýšení dividendy na 1 euro na akcii.*“


I. PŘEHLED HLAVNÍCH ÚDAJŮ ZA ROK 2010
Koncern Vienna Insurance Group dosáhl v uplynulém obchodním roce 2010 předepsané (konsolidované) pojistné v celkové výši zhruba 8,6 mld. EUR. To zodpovídá nárůstu o 7,2 procenta.


Zisk koncernu (před zdaněním, konsolidovaný) představoval v roce 2010 507,8 mil. EUR.


Koncern tak překonal výsledek roku 2009 o 15,1 procenta.


Combined Ratio koncernu po zajištění (bez zohlednění výnosů z finančních investicí) se pohybuje za rok 2010 na úrovni 98,4 procenta a podařilo se jej tedy navzdory velkému zatížení v důsledku přírodních pohrom udržet zřetelně pod hranicí 100 procent.
Finanční výsledek za rok 2010 se podařilo částkou 1,1 mld. EUR zvýšit oproti roku 2009 o 20,2 procenta.

 

Finanční investice koncernu představovaly k 31. prosinci 2010 28,2 mld. EUR, což oproti konci roku 2009 zodpovídá nárůstu o 8,7 procenta.
Grémiím bude předložen návrh na vyplacení dividendy ve výši 1 euro na akcii. Jako den výplaty dividendy se předpokládá 16. květen 2011.


II. KONCERNOVÉ ÚDAJE PODLE POJISTNÝCH ODVĚTVÍ 2010 (konsolidováno)


Neživotní a úrazové pojištění
V oblasti neživotního a úrazového pojištění bylo celkem předepsáno pojistné ve výši 4,4 mld. EUR, což odpovídá nárůstu o 3,4 procenta.


Životní pojištění
Koncernové společnosti Vienna Insurance Group vytvořily v životním pojištění pojistným ve výši 3,9 mld. EUR pozoruhodný růst o 11,8 procenta.


Zdravotní pojištění
V segmentu zdravotního pojištění zaznamenala Vienna Insurance Group předepsaným pojistným ve výši 338,2 mil. EUR nárůst o 5,2 procenta.


III. ÚDAJE O KONCERNU PODLE REGIONŮ 2010 (konsolidováno)


Rakousko
V roce 2010 získaly rakouské koncernové společnosti Vienna Insurance Group celkově předepsané pojistné ve výši 4,0 mld. EUR a dosáhly tak přírůstku 4,3 procenta. V oblasti neživotního pojištění se pojistné v celkové výši 1,9 mld. EUR pohybovalo na úrovni předchozího roku. Na životní pojištění připadlo 2,1 mld. EUR. Oproti předešlému roku to odpovídá nárůstu o 8,1 procenta.
Zisk (před zdaněním) představoval celkově 250,9 milionů EUR a stoupl tak o 1,4 procenta.
Combined ratio zaznamenalo v roce 2010 hodnotu 97,2 procenta.


Česká republika
V roce 2010 dosáhly čtyři české koncernové společnosti Kooperativa pojišťovna, a.s., Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., (ČPP), Pojišťovna České spořitelny, a.s., (PČS) a VIG Re nárůstu o 9,6 procenta a zvýšily tak své pojistné na 1,8 mld. EUR. V životním pojištění se podařilo přírůstkem o 19,8 procenta a tedy pojistným ve výši 752,2 mil. EUR dosáhnout velmi silného růstu. V oblasti neživotního pojištění získal koncern v České republice pojistné ve výši 1,0 mld. EUR, což představuje nárůst o 3,0 procenta.
Koncernové společnosti Vienna Insurance Group jsou v České republice lídrem trhu v životním pojištění. Na celkovém trhu obsadil koncern druhé místo.
Zisk (před zdaněním) představoval 167,3 mil. EUR a stoupl o 36,1 procenta.

 

Combined Ratio dosáhlo v roce 2010 hodnotu 93,3 procenta a navzdory značným přírodním pohromám se jej podařilo udržet výrazně pod hranicí 100 procent.


Slovensko
Tři slovenské koncernové společnosti Kooperativa poisťovňa, a.s., Komunálna poisťovňa, a.s. a Poisťovňa Slovenskej sporiteľne, a.s. získaly v roce 2010 pojistné v celkové výši 647,9 mil. EUR a dosáhly tak nárůstu o 3,1 procenta. V oblasti neživotního pojištění získal koncern pojistné ve výši 307,0 mil. EUR, které bylo poprvé překonáno životním pojištěním s pojistným ve výši 340,9 mil. EUR – teda nárůstem o 15,5 procenta.
Vienna Insurance Group je na Slovensku jedničkou na pojišťovacím trhu. Koncern je lídrem trhu nejen v životním pojištění, ale i v pojištění motorových vozidel.
Zisk (před zdaněním) vzrostl o 62,2 procenta na celkově 37,3 mil. EUR.
Combined Ratio představovalo za rok 2010 92,8 procenta.


Polsko
V Polsku dosáhla Vienna Insurance Group vynikajícího nárůstu pojistného o 36,4 procenta na 747,7 mil. EUR. V oblasti neživotního pojištění bylo pojistným ve výši 559,4 mil. EUR dosaženo růstu o 45,7 procenta. V životním pojištění došlo k nárůstu o 14,7 procenta na 188,3 mil. EUR.
Zisk (před zdaněním) představoval v roce 2010 24,2 mil. EUR.
Hodnota Combined Ratio dosáhla především v důsledku přírodních pohrom výši zhruba 105 procent.


Rumunsko
V Rumunsku získaly koncernové společnosti Vienna Insurance Group pojistné v celkové výši 528,1 mil. EUR. Předepsané pojistné v neživotním pojištění představovalo 434,9 mil. EUR. V životním pojištění dosáhl koncern – zejména díky bankovnímu obchodu – nárůstu pojistného o 6,8 procenta na 93,2 mil. EUR.
V Rumunsku je Vienna Insurance Group nejen celkovým lídrem trhu, ale i jedničkou v neživotním pojištění. V oblasti životního pojištění získaly společnosti Vienna Insurance Group 2. místo na trhu.
Zisk (před zdaněním) představuje 28,5 mil. EUR, což zodpovídá nárůstu o 17,9 procenta oproti roku 2009.
Combined Ratio za rok 2010 se pohybovalo těsně nad 100 procenty.


Ostatní trhy
Segment Ostatní trhy zahrnuje Albánii, Bulharsko, Estonsko, Chorvatsko, Lichtenštejnsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Makedonii, Německo, Srbsko, Turecko, Ukrajinu a Gruzii, které byly do konsolidačního okruhu zahrnuty poprvé.

V segmentu Ostatní trhy získala Vienna Insurance Group pojistné ve výši 871,7 mil. EUR a dosáhla tak výrazného nárůstu o 14,9 procenta. Předepsané pojistné v oblasti neživotního pojištění představovalo 488,1 mil. EUR a vzrostlo tak o 14,3 procenta, zatímco v životním pojištění bylo výrazným nárůstem o 15,7 procenta získáno předepsané pojistné ve výši 383,6 mil. EUR.
Výsledek se oproti minulému roku zlepšil a byl vyrovnaný.
Combined Ratio představovalo 107,2 procenta.


IV. NÁRŮST GROUP EMBEDDED VALUE


Ukazatel Embedded Value, určený podle mezinárodních směrnic, uvádí hodnotu kmene pojistných smluv a skládá se z čistého jmění za životní, zdravotní a neživotní/úrazové pojištění, jakož i z aktuální hodnoty budoucích výnosů z existujícího pojistného kmene životního a zdravotního pojištění spolu.


"Hodnoty Embedded Value impozantním způsobem ukazují význam a především dlouhodobé důsledky rozhodnutí rozvíjet životní pojištění právě na trzích střední a východní Evropy. Vienna Insurance Group tak pro své akcionáře dosahuje významné roční zvýšení hodnoty podniku, která se zřejmě ještě neodráží v naší tržní kapitalizaci. Přitom se v rámci Embedded Value zatím dokonce ani neuvažuje s výnosností majetkového pojištění, které představuje zhruba polovinu našeho celkového obchodu", vysvětluje Dr. Günter Geyer, CEO Vienna Insurance Group, a doplňuje: „Potvrzuje to, že Vienna Insurance Group představuje investici s velkou budoucností.“


Stálost rozvoje pojišťovací činnosti Vienna Insurance Group se odráží v tom, že hodnota Group Embedded Value (po zdanění) k rozhodujícímu dni 31. prosince 2010 vzrostla o 8,5 procenta na 5,1 mld. EUR (přizpůsobená hodnota 2009: 4,7 mld. EUR). Z přírůstku Embedded Value po zohlednění uskutečněných výplat vyplývá profitabilita (Return on Group Embedded Value) ve výši 9,1 procenta.
Přírůstek Embedded Value ve střední a východní Evropě ve výši 17,5 procenta na 3,4 mld. EUR je dokonce ještě zřetelnější a působivě stvrzuje potenciál růstu hodnoty tohoto regionu. Jasným znamením výnosnosti zemí střední a východní Evropy je profitabilita nových obchodů, která byla zvýšena ze 45,7 procenta na 66,4 procenta pojistného z nových obchodů.


Auditorská společnost B & W Deloitte GmbH z Kolína nad Rýnem posoudila Group Embedded Value skupiny Vienna Insurance Group (GEV) a potvrdila Vienna Insurance Group přiměřenost použitých postupů i předpokladů a výsledků, které jsou základem pro určení GEV.


V. VÝHLED NA OBCHODNÍ ROK 2011


Management Vienna Insurance Group potvrzuje výhled, poskytnutý již v lednu a očekává přírůstek zisku (před zdaněním) o zhruba deset procent i nárůst pojistného v rádu několika procent. Kromě toho si koncern stanovil cíl snížit hodnotu Combined Ratio na přibližně 97 procent. Předpokladem je, že se výrazně nezhorší rámcové ekonomické a právní podmínky a že nedojde k dramatickému vývoji v oblasti škod způsobených přírodními pohromami. Vienna Insurance Group zásadně není postižena přírodními katastrofami v Japonsku. 4

 


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy