Bankovní sektor loni vykázal čistý zisk 55,7 miliardy Kč

01.04.2011 | , ČNB
Tiskové zprávy


Bankovní sektor v ČR v roce 2010 vykázal v podmínkách zhoršování kvality úvěrového portfolia z důvodu hospodářské situace čistý zisk 55,7 miliardy korun po předloňském čistém zisku 59,7 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o 6,8 procenta.

Kapitálová přiměřenost bankovního sektoru vzrostla na konci loňského roku na 15,51 procenta z hodnoty 14,11 procenta o rok dříve. Bilanční suma tuzemského bankovního sektoru na konci prosince 2010 činila 4,2 bilionu korun, což představovalo v meziročním porovnání nárůst o 2,4 procenta.

"Český bankovní sektor má dostatek zdrojů, likvidity a kapitálu. Navíc je odolný vůči šokům. Domácí bankovní sektor sám o sobě tak není zdrojem rizik pro ekonomiku. ČNB bude velmi pečlivě dohlížet na to, aby tomu tak bylo i nadále. Součástí toho je i dohlížení nad procesem vyplácení dividend a navyšování kapitálu v jednotlivých bankách tak, aby kapitálová přiměřenost stále zůstala na bezpečné úrovni," uvedl viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík.

Bankovní sektor v ČR je podle posledních zátěžových testů z února letošního roku dostatečně odolný vůči případným velmi negativním vlivům. Výsledky zátěžových testů, které byly provedeny na datech ke čtvrtému čtvrtletí 2010, potvrdily, že kapitálová vybavenost celého odvětví zůstane nad osmiprocentním regulatorním minimem i při náhlém poklesu domácí i zahraničí ekonomické aktivity ve druhé polovině roku 2011.

Na konci roku 2010 ČNB celkem evidovala 41 bank a poboček zahraničních bank, z toho bylo 17 bank, pět stavebních spořitelen a 19 poboček zahraničních bank.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy