Co týden dal?

01.04.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


K dnešnímu dni je v ČR poslední možnost podat daňové přiznání z příjmu fyzických osob za loňský rok. Rovněž by měla být dnes daň uhrazena. Více o tom co se událo doma a ve světě se dočtete v našem přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Největší irské banky budou v následujících měsících potřebovat dalších asi 24 miliard eur (zhruba 589 miliard Kč). A tp pro to, aby se dokázaly vypořádat s případnou další krizí. Ukázaly to nové výsledky zátěžových zkoušek, které zveřejnila irská centrální banka.
  • Americká centrální banka (Fed) za finanční krize masivně podporovala evropské finanční domy. Ty si v rámci speciální úvěrové linky denně půjčovaly desítky miliard dolarů. Ukázaly to podrobné záznamy, které Fed zveřejnil. Přiměl jej k tomu až soud, Fed se zveřejnění dlouho bránil.
  • Rozpočtový schodek Portugalska v loňském roce klesl na 8,6 procenta hrubého domácího produktu z předloňských deseti procent. Překročil však plánovanou úroveň 7,3 procenta HDP, na které se Lisabon dohodl s Evropskou unií.
  • Míra nezaměstnanosti v Německu se v březnu snížila na 7,6 procenta z únorových 7,9 procenta. Oznámil to spolkový úřad práce. Dodal, že počet nezaměstnaných meziměsíčně klesl o 102.000 na 3,21 milionu osob.
  • Mezinárodní měnový fond zhoršil ve svém nejnovějším výhledu vývoje globální ekonomiky odhad růstu hrubého domácího produktu Japonska pro letošní rok. Důvodem je devastující zemětřesení z tohoto měsíce. Pomaleji letos porostou i Spojené státy, výhled pro eurozónu je však lepší.
  • Evropská komise navrhla zákaz vjezdu vozů se spalovacími motory do měst v roce 2050. Zatím to sice není legislativní návrh, ale pokud by členské státy nezávazný plán nakonec realizovaly, emise z dopravy by měly do poloviny století klesnout o 60 procent. Brusel totiž počítá s tím, že za 39 let se bude většina cestujících na vzdálenost větší než 300 kilometrů přesouvat po železnici.
  • Míra nezaměstnanosti v Maďarsku se v období od prosince do února zvýšila na 11,5 procenta z 11,2 procenta ve třech měsících do ledna. Vrátila se tak do těsné blízkosti 17letého maxima.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Ministerstvo financí začalo zveřejňovat na internetu dokumentaci k veřejným zakázkám. Nebude, ale zveřejňovat dokumentaci, která se týká mezinárodních arbitráží, kde by mohl stát ohrozit svoji pozici. Zatím nebudou rovněž zveřejňovány zakázky malého rozsahu.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během letošního února nepatrně vzrostly a činily 1,058 bilionu korun proti 1,057 bilionu v předchozích dvou měsících. Za poslední rok ale domácnosti zvýšily své zadlužení o zhruba 70 miliard korun.
  • V účinnost vstoupila novela insolvenčního zákona, která dává věřitelům opět právo popírat pohledávky ostatních věřitelů. Dříve bránila podoba insolvenčního zákona věřitelům napadat pohledávky svých konkurentů, i když byly podle jejich názoru neoprávněné.
  • Zahraniční dluh České republiky se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 56,8 miliardy korun. A to na 1,79 bilionu korun, představoval tak 48,7 procenta hrubého domácího produktu. K růstu zahraničního zadlužení přispěl především bankovní sektor. Růst zadluženosti nastal rovněž u vládního sektoru.
  • Vláda posílí Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) o miliardu korun na podporu oprav bytových domů. Program Nový panel fondu bydlení tak možná znovu začne přijímat žádosti o úrokové dotace; kvůli nedostatku peněz bylo přijímání žádostí od loňska pozastaveno. Miliarda by měla stačit na renovaci více než 28.000 bytů.
  • Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona, která zvýší zvýší příjmy i výdaje letošního státního rozpočtu o shodných 11,7 miliardy korun v souvislosti se zdaněním fotovoltaických elektráren. Schválený letošní schodek státního rozpočtu 135 miliard korun zůstane zachován.
  • Soudní dvůr EU v Lucemburku zrušil klíčové části předchozího rozsudku ve prospěch Budějovického Budvaru. A to ve vleklém sporu s americkým Anheuser-Busch o registraci známky "Bud". Rozsudek původně znemožnil americkému pivovaru značku registrovat mimo jiné i pro pivo v celé Evropské unii.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                                     


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Zjistěte si aktuální výši úrokových sazeb termínovaných vkladů pro konkrétní banku. Výběrem banky a příslušné měny dostanete kompletní informace o výši úrokových sazeb pro jednotlivá období a částky.
  • Připravovaná daňová reforma postihne všechny - zaměstnance, podnikatele i podniky. Pokud se o ní chcete dozvědět něco bližšího, podívejte se na našeho nového průvodce daňovou reformou.

Anketa

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni zjistila závady u třetiny kontrolovaných cestovních kanceláří a agentur. Nedostatky se týkaly například reklamací či poskytovaných informací. Setkali jste se s něčím podobným?

  • Ano, mám rovněž špatné zkušenosti 44 %
  • Ne, vše vždy proběhlo bez problémů 56 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU