Vatikán zavedl nová pravidla finanční transparentnosti

01.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vatikán 1. dubna (ČTK) - Vatikán zavedl nová pravidla finanční transparentnosti, aby se napříště vyhnul podezření, že podporuje praní špinavých peněz. Nová pravidla jsou podle agentury Reuters v souladu s požadavky mezinárodní organizace Financial Action Task Force (FATF), která se ve světě snaží potírat financování terorismu a dalších ilegálních aktivit.

Vatikán se ocitl v podezření loni, kdy italské úřady zmrazily vatikánské bance zhruba 23 milionů eur (asi 564 milionů Kč), které měla v několika italských bankách. Banka, kterou v roce 1942 založil papež Pius XII, celou dobu tvrdila, že se nedopustila ničeho špatného a pouze převáděla peníze mezi svými vlastními účty. Vyšetřování nebylo stále uzavřeno.

Nový zákon, který bude mít široké dopady, začal platit přesně o půlnoci. Jeho zavedení představuje zatím největší úsilí, které Vatikán učinil ve snaze své finanční transakce maximálně zprůhlednit. "Je to událost vysoké právní důležitosti, má široký morální i pastorační význam," oznámil dnes Vatikán.

Vypracování nového zákona, které by uvedl finanční záležitosti Svatého stolce do souladu s mezinárodními zvyklostmi, loni nařídil papež Benedikt XVI. Zákon ustavuje přesné interní postupy, které mají například zajistit, že bude Vatikán spolupracovat na odhalování podezřelých finančních transakcí s mezinárodními úřady.

Vatikánská banka, jejíž oficiální název je L'Istituto per le Opere Religiose (IOR), spravuje peníze Vatikánu a katolických organizací v celém světě. Zvláštním papežovým dekretem vzniká Úřad pro finanční informace, do jehož kompetence spadá většina nových úkolů a který je koncipován stejně, jako podobné úřady ve vyspělých zemích.

Vatikán očekává, že Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) jej teď zařadí na takzvaný bílý seznam zemí, které spolupracují při potírání daňových úniků a finanční kriminality.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK