Ke sloučení ZP MÉDIA s VZP ČR

04.04.2011 | , VZP ČR
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


1.4.2011 Správní rada Zdravotní pojišťovny MÉDIA (ZPM) rozhodla na svém mimořádném zasedání dne 21. 3. 2011 o sloučení se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR; za dobu existence ZPM se jí nepodařilo získat dostatečný počet klientů.

Okamžitě poté Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP) přijala všechna potřebná opatření k zajištění péče o pojištěnce bývalé ZP MÉDIA. Tito se od 29. 3. 2011 stali klienty VZP. V nejbližších dnech jim budou postupně zasílány nové průkazy pojištěnce, nicméně platný průkaz ZPM je dostatečným dokladem příslušnosti pojištěnce k VZP a pacient má samozřejmě plné právo se obrátit na smluvní zdravotnické zařízení VZP.

Sloučením ZP MÉDIA se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou přecházejí na VZP veškerá práva a závazky zaniklé ZP MÉDIA, což vytváří úplnou garanci úhrad pro zdravotnická zařízení za péči dosud ZPM neuhrazenou. Zdravotnická zařízení vykážou péči poskytnutou do 28. 3. 2011 včetně dávkou ZP MÉDIA způsobem, na jaký byla zvyklá. Zůstává i cesta předložení dávek přes portál zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Péči poskytnutou po tomto datu vykážou VZP jako péči poskytnutou pojištěncům VZP.

Zdravotnická zařízení, která nemají s VZP uzavřenou smlouvu, mohou požádat spádová pracoviště VZP (odbory zdravotní péče) o potvrzení, že tato péče bude uhrazena. Jedná se zejména o případy nutné péče, kdy je v zájmu pacienta, aby v poskytnutí péče nedošlo k prodlevě.

Co se týče právní stránky problému, má několik podob a řadu nových situací. VZP zpracovává předané údaje o smlouvách ZPM a v nejbližším období sdělí, jak bude postupovat. ZP MÉDIA, která získala licenci v únoru 2009, byla devátou zdravotní pojišťovnou na tuzemském trhu. VZP je s více než 6,2 milionu klientů největší zdravotní pojišťovnou v ČR a existuje od roku 1992.

Sloučení ZPM s VZP je potvrzením postavení VZP na trhu zdravotních pojišťoven v České republice a je cílem VZP, aby bylo ve svém důsledku pro ni přínosem. Získává desítky tisíc nových klientů v době, kdy o ně probíhá mezi pojišťovnami boj. Dochází tak k dalšímu posílení pozice VZP na trhu a znamená to, že pojišťovna představuje skutečnou záruku pro klienty i poskytovatele zdravotní péče. Jde o jasný důkaz toho, že Všeobecná zdravotní pojišťovna je solidní a stabilní institucí, a pro pojištěnce to znamená, že budou mít zajištěnou veškerou potřebnou péči.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT