Lockhart z Fedu říká, že inflace v USA zůstane nízká

04.04.2011 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


WEST PALM BEACH, Florida, Inflace ve Spojených státech zatím zřejmě zůstane nízká, ale tvůrci měnové politiky budou pozorně sledovat...

...sebenaplňující spotřebitelská očekávání vyšších cen, uvedl v pondělí čelný představitel americké centrální banky (Fed).

"Pravděpodobně budeme nadále svědky umírněného tempa inflace," řekl prezident Federální rezervní banky v Atlantě Dennis Lockhart na obchodní konferenci.

"Centrální banka ve Spojených státech se velmi, velmi soustředí nejen na současný vývoj cen, ale také na očekávání veřejnosti do budoucna."

Lockhart se ve svém projevu převážně vyhnul měnověpolitickým otázkám a zaměřil se na všeobecné posuny sentimentu po nejhorší recesi za řadu generací.

Lockhart uvedl, že po šoku z finanční krize jsou spotřebitelé nyní mnohem opatrnější ve svých výdajích. Tento jev je podle něj sice negativní pro krátkodobý ekonomický růst, ale z dlouhodobého hlediska je zdravý a měl by přispět k řešení mezinárodních nerovnováh charakterizovaných vysokými úsporami v zahraničí a nadměrnými výdaji v domácí ekonomice.

Další zprávy o měnové politice Fedu najdete na [FED/AHEAD]

(Reportér: Pedro Nicolaci da Costa; Přeložil: Jan Schmidt)

[Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK