V Roztokách vzniká vědeckotechnický park

05.04.2011 | , CzechInvest
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


4.4.2011 V Roztokách u Prahy vzniká nákladem téměř půlmiliardy korun nový vědeckotechnický park. Stavbu minulý pátek navštívilipředstavitelé Českého vysokého učení technického, hlavního partnera projektu, v čele s děkanem Fakulty strojní prof. Ing. Václavem Hrdličkou, CSc., dále zástupci agentury Czechinvest, Komerční banky, která projekt spolufinancuje, místní samosprávy a další hosté.

"Stavby vědeckotechnických parků a další infrastruktury nezbytné pro inovační firmy podporuje v České republice program Prosperita, ze kterého čerpá i roztocký projekt. Právě v dubnu také Ministerstvo průmyslu a obchodu otevřelo nejméně do roku 2014 poslední příležitost získat z tohoto programu další podporu," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"Celkem jsou v programu připravené čtyři miliardy korun. Jeden každý projekt přitom může od Evropské unie získat až 400 milionů korun," upřesňuje Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu.

Iniciátorem vzniku Vědeckotechnického parku Roztoky je společnost Trigema. Vědeckotechnický park bude mít celkovou užitnou plochu 4200 metrů čtverečních. Ve spolupráci s ČVUT a s podnikatelským sektorem se bude zabývat výzkumem a vývojem spalovacích motorů pro automobily, motorů s alternativními pohony i konstrukcí vozidlových převodovek.EEI

"Vědeckotechnický park poskytne partnerům optimální prostředí pro rozvoj jejich inovačních aktivit a potřebné kapacity pro účely aplikovaného výzkumu a vývoje," uvedl hlavní manažer projektu Hugo Jandl. Kromě vlastních finančních zdrojů Trigemy je realizace projektu podpořena dotací z Operačního programu Podnikání a inovace. Zbytek potřebných prostředků je zajištěn úvěrem od Komerční banky.

„Agentura CzechInvest v poslední době klade důraz na projekty s vyšší přidanou hodnotou. Od velkých výrobních projektů jdeme směrem k high-tech, výzkumu, vývoji a inovacím. Podporujeme projekty, které propojují akademickou a podnikatelskou sféru, čehož je vědeckotechnický park v Roztokách příkladem,“
upozorňuje generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

„Vědeckotechnický park Roztoky je ukázkou využití synergického efektu“, upozornil Jan Macek, vedoucí Výzkumného centra automobilů a spalovacích motorů Josefa Božka. „Dochází zde k propojení podnikatelské a akademické sféry s využitím dvou různých dotací.“

"Technologická zařízení ČVUT ve VTP Roztoky, pořízená s pomocí dotace o peračního programu VaVpl (Výzkum a vývoj pro inovace) budou mít hodnotu 196 miliónů Kč," doplnil Bohumil Mareš ze strojní fakulty ČVUT.

Na financování projektu se rovněž podílela Komerční banka formou investičního úvěru včetně dalších bankovních produktů a služeb. "Jsme rádi, že jsme díky programu KB EU Point mohli nabídnout také na míru šitý individuální poradenský servis pro oblast financování projektu v propojení s dotačním sektorem", uvedl Vladimír Jeřábek, člen představenstva a náměstek generálního ředitele. "Velmi jsme ocenili vysoce kvalitní spolupráci s iniciátorem projektu, společností Trigema," doplnil Vladimír Jeřábek.

Jak uvedl generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural, provoz Vědeckotechnického parku Roztoky bude zahájen v září letošního roku. Objekt je stavebně téměř hotov, v současné době jsou do něj montována potřebná technologická zařízení, jejichž hodnota dosáhne 150 miliónů korun.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT