SZPI stáhne z trhu doplněk pro sportovce BSN Thermonex foundation

06.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. dubna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu potravinový doplněk pro sportovce BSN Thermonex foundation. Obsahuje zvýšenou dávku chemické látky oktopamin, která může být zdraví nebezpečná. Dnes o tom informovala vedoucí oddělení komunikace SZPI Romana Kadaňková.

Inspektoři podle ní zjistili, že v některých případech doplněk původem z USA obsahuje oktopamin v množství, které při doporučeném dávkování uváděném na obale výrobku převyšuje terapeutické dávky, a může představovat zdravotní riziko.

Oktopamin je užíván jako součást doplňků stravy a potravin pro zvláštní výživu pro sportovce určených k redukci tělesné hmotnosti a tuku. Tato látka ale zároveň zvyšuje krevní tlak a vyšší riziko hrozí zejména při souběžném užívání s jinými prostředky na hubnutí nebo stimulanty. "Zvýšená opatrnost je na místě hlavně u osob se srdečními arytmiemi a závažnými onemocněními srdce a cév," uvedla Kadaňková.

Přípravek od výrobce Bio-Engineered Supplements & Nutrition se v Česku prodává především přes internet, podle SZPI však není vyloučeno, že je k dostání i v kamenných obchodech.

Podle Kadaňkové SZPI výsledky šetření zaslala do unijního Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK