Zpracovatelský průmysl dorovnává loňské propady

06.04.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


6.4.2011 Pokračující růst našeho vývozu je výsledkem růstu průmyslové produkce a jejího uplatnění na zahraničních trzích.

Průmyslová výroba v únoru pokračovala v oživení a ve srovnání s loňskou velmi nízkou základnou přidala meziročně 13 procent. Tahouny oživení zůstávají tradiční odvětví automobilového průmyslu, výroby kovových konstrukcí a strojního zařízení, neobvyklý pokles zaznamenala výroba počítačů, elektroniky a optických přístrojů.

„Pokles v oblasti energetiky naznačuje, že se oživení koncentruje ve zpracovatelském průmyslu, který je tažen vnější poptávkou. To naznačuje i vývoj nových zakázek, které vzrostly o více než 18 % ze zahraničí, ale jen o 3 % z tuzemska,“ říká Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Ostatní odvětví a zejména stavebnictví se však stále pohybuje na nižších úrovních. Pozitivní zprávou je skutečnost, že se v průmyslu zvýšil počet pracovních míst. To naznačuje důvěru v pokračující oživení.

Co se týká zahraničního obchodu, ten skončil v únoru přebytkem 13,7 miliardy korun. Meziročně je to o 0,9 miliardy korun méně. "Růst vývozu oproti únoru 2010 je výsledkem růstu průmyslové produkce a jejího uplatnění na zahraničních trzích. Stejně jako v případě průmyslu i zahraniční obchod dohání loňský propad, kdy se jeho hodnoty pohybovaly na velmi nízké hodnotě a můžeme předpokládat, že i další vývoj bude s ohledem na oživení v sousedních zemích pozitivní,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Další vývoj bilance zahraničního obchodu je provázen řadou rizik. „Bilance dovozu a vývozu je ve srovnání se situací v loňském roce více ovlivněna rostoucí cenou ropy a plynu a vzhledem k neklidné situaci na severu Afriky a Arabském poloostrově lze očekávat další růst cen ropy s negativním dopadem na obchodní bilanci,“ uvedl Oldřich Körner.

To, jak se bude náš vývoz dále vyvíjet záleží kromě situace na světových trzích i na strategii podpory exportu ČR vůči třetím zemím mimo EU, kde náš deficit stále roste.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT