Zápis nové a.s. do obchodního rejstříku se prodraží

07.04.2011 | , SMART Companies
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


6.4.2011 Poslanci budou dnes, ve středu 6. 4. projednávat již ve druhém čtení návrh ministerstev spravedlnosti a financí týkající se plánovaného zvýšení soudních poplatků. Změny se prodraží nově založeným i stávajícím firmám.

„Na dvojnásobek z tisícikoruny se zvýší poplatek za změnu zápisu v obchodním rejstříku. Platba za zápis nové akciovky do rejstříku vzroste na více než dvojnásobek, a to z 5000 Kč na 12 000 Kč. V důsledku těchto očekávaných změn  zaznamenáváme už nyní nárůst počtu prodaných před-založených (ready-made) společností.,“ komentuje situaci Petra Janáková ze společnosti SMART Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a správou společností.

Podnikatelé, kteří uvažují o změně způsobu podnikání nebo o založení nové společnosti, by neměli s rozhodnutím příliš otálet. Zvýšení soudních poplatků povede k postupnému zvyšování cen těch služeb, které je zahrnují, tudíž i prodej před-založených společností a firem na klíč. „Očekáváme, že plánované zvýšení soudních poplatků podpoří trend růstu počtu prodaných před-založených společností v uplynulých letech,“ dodává Janáková. Před-založené, tzv. ready-made společnosti poskytují rychlý a velmi pohodlný start podnikání. Jsou již zapsané v příslušném obchodním rejstříku a lze je tak rychle a levně převést na nového majitele. „Tyto společnosti nemají žádnou obchodní historii, závazky ani pohledávky a jejich ekonomická činnost je nulová,“ vysvětluje Petra Janáková ze společnosti SMART Companies. Největší zájem o předem založené společnosti je již tradičně v Praze.

V České republice je průměrný čas potřebný pro založení společnosti 20 dní a podnikatel se musí vypořádat s devíti procesními kroky. „Celosvětový průměr je 34 dní, ale například na Novém Zélandu trvá založení pouhý jediný den,“ uvádí Janáková a dodává, že i procesní kroky se dají zkoncentrovat do jediného kroku. Dlouhou dobu nutnou na vyřízení všech byrokratických náležitosti a urychlení začátku podnikání na jeden den lze eliminovat právě využitím ready-made společnosti.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT