Statistiky hospodářství za únor potěšily

07.04.2011 | , Hospodářská komora ČR
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


6.4.2011 Průmyslová produkce v únoru navázala na předchozí trend a meziročně vzrostla o 13 %, hodnota nových zakázek v průmyslu meziročně narostla o 12,5 %. Stavební produkce v únoru meziročně vzrostla o 5,6 %, zahájeno bylo o 14,5 % bytů více než v únoru předchozího roku 2010. Zahraniční obchod ČR pak v únoru již dvanáctý měsíc v řadě skončil v přebytku, tentokrát činilo kladné saldo 13,7 mld. Kč. Vývoz se meziročně zvýšil o 18,4 % a dovoz o 20,5 %. Tyto údaje dnes (6.4. 2011) zveřejnil Český statistický úřad.

„Aktuální statistiky za únor znovu potvrdily, že český průmysl v současnosti jede skoro na plný plyn a i díky výraznému zvýšení produktivity práce se dokázal úspěšně vyrovnat s předchozí hospodářskou krizí. Tempo růstu průmyslu navíc výrazně převyšuje průměrné hodnoty v zemích EU. Značný nárůst objemu nových zakázek zajišťuje, že do budoucna bude pozitivní vývoj českého průmyslu pokračovat. Z pohledu podnikatelské veřejnosti je nyní důležité, aby vláda pokračovala ve snižování vedlejších nákladů práce, zmírňovala administrativní zátěž podnikatelů, zefektivnila fungování státní správy a zajistila dostatečnou vymahatelnost práva,“ komentoval aktuální statistiky prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

„Meziroční růst stavebnictví je sice pozitivní, ale tento obor hospodářství se stále ještě plně nevymanil z následků ekonomické krize. O to důležitější je, aby vláda znovu zvážila chystané daňové změny a zachovala daňové zvýhodnění hypoték a stavebního spoření pro pořizování nového bydlení. Výrazný přebytek obchodní bilance dokládá dobrou kondici a konkurenceschopnost českého hospodářství, zejména průmyslu, který český export dlouhodobě táhne. Problém je, že dominantním obchodním partnerem naší země jsou stále státy EU. Pro budoucí prosperitu České republiky je klíčové, aby tuzemské podniky více pronikly také na další trhy, např. rozvíjející se země typu Indie, Brazílie nebo Ruska. Tato diverzifikace českého exportu se ale neobejde bez všestranné podpory ze strany státu,“ sdělil k čerstvým datům Českého statistického úřadu prezident HK ČR Petr Kužel.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT