Česko a Německo chtějí koordinovaný rozvoj elektrické sítě ve střední Evropě

08.04.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


7.4.2011 Česko a Německo na návrh ministra Kocourka vytvoří pracovní skupinu, která bude koordinovat rozvoj přenosových sítí. Zapojit by se mělo i Polsko.

Česká republika a Německo budou koordinovat rozvoj svých přenosových sítí. Do speciální pracovní skupiny, která na návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka vznikne, by se mělo zapojit i Polsko. Ministr Kocourek se na tom shodl se svým německým protějškem Rainerem Brüderlem na jejich dnešním jednání.

"Přenosové soustavy všech tří zemí se musejí vyrovnávat s nestabilním výkonem například z větrných elektráren budovaných na severu Německa. Je proto nezbytné, abychom další rozvoj našich přenosových sítí společně koordinovali, protože to je jediný způsob, jak zajistit spolehlivé a bezpečné dodávky elektřiny i v dalších letech. Těší mě, že jsme se s ministrem Brüderlem v tomto pohledu jednoznačně shodli,"
říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Na konci dubna také v Německu skončí přechodné omezení volného pohybu pracovníků. Podle ministra Kocourka i jeho resortního kolegy Brüderleho to pro obě země bude po sedmi letech omezení znamenat významné posílení možností pracovního trhu, které prospěje ekonomikám Česka i Německa.

Odpoledne ministr Kocourek vystoupí ve Spolkovém sněmu u Česko—německé parlamentní skupiny. Hlavním tématem budou další možnosti podpory obchodu mezi firmami obou zemí. Německo je největším obchodním partnerem České republiky; vloni dosáhl vzájemný zahraniční obchod hodnoty více než 1,4 bilionu korun, z toho české firmy do Německa vyvezly produkty za více než 800 miliard korun.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT