Co týden dal?

08.04.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Spojené státy jdou po zhruba stejné cestě, jakou se vydaly Řecko či Portugalsko. I takový názor lze zaslechnout mezi ekonomickými experty. Více se dočtete v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Portugalsko oficiálně požádalo EU o finanční pomoc. Pomoc by měla podle odhadů dosáhnout 70 až 80 miliard eur (v přepočtu zhruba 1,7 až 1,9 bilionu korun). Země by měla mít finanční prostředky k dispozici po parlamentních volbách, které se uskuteční 5. června.
  • Cena stříbra se na světových trzích vyšplhala na 40 dolarů za troyskou unci, kde byla naposledy v roce 1980. K růstu jí pomáhají především obavy z inflace a lepší růstové podmínky, než jaké má sesterský kov zlato. I o ně je ale v současné době zvýšený zájem.
  • Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Učinila tak hlavně v obavách z růstu inflace a jejích dopadů na hospodářské oživení v Evropě. ECB úroky naposledy zvýšila v červenci 2008, tedy těsně před nástupem finanční krize.
  • Španělsko tento týden prošlo první důležitou zkouškou od chvíle, kdy sousední Portugalsko oznámilo, že je nuceno požádat o zahraniční finanční pomoc. Španělé totiž pohodlně prodali státní dluhopisy za 4,1 miliardy eur (asi 100 miliard Kč) splatné za tři roky a solidní byl o ně i zájem. Výsledek aukce tak potvrzuje, že Španělsko nepociťuje žádnou nákazu z Portugalska, a dokonce zaplatí i trochu nižší úrok.
  • Spojené státy jdou po zhruba stejné cestě, jakou se vydaly Řecko či Portugalsko. Tedy země, které nezvládly obsluhu svých dluhů a byly nuceny požádat o zahraniční finanční pomoc. Řekl to hlavní ekonom americké banky Wells Fargo John Silvia. Spojeným státům hrozí, že pokud si nezvýší strop pro zadlužení a neschválí rozpočet, budou muset začít se zavíráním státních úřadů, a to už za pár dnů.
  • Rozpočtový deficit Irska v prvním čtvrtletí dosáhl 7,1 miliardy eur (174 miliard Kč) a v meziročním srovnání vzrostl na téměř dvojnásobek. Příčinou všeobecně očekávaného nárůstu byly miliardové náklady na sanaci domácích bank a nadále slabý výběr daní.
  • Čínská centrální banka přistoupila v obavách z inflace k dalšímu zvýšení základních úrokových sazeb, v letošním roce už podruhé. Roční zápůjční sazba se tak zvýší o čtvrt procentního bodu na 6,31 procenta, roční depozitní sazba vzroste ve stejném rozsahu a dostane se na 3,25 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Míra nezaměstnanosti se v březnu proti únoru snížila o 0,4 procentního bodu na 9,2 procenta. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. O práci se ucházelo 547.762 lidí, což je meziměsíčně o 19.134 méně.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto v březnu prodala 85.000 vozů, loni to bylo 74.900 aut. Je to historicky nejvyšší měsíční prodej. Firmě vzrostly také prodeje v prvním čtvrtletí o 21,4 procent. Nových rekordů přitom Škoda dosáhla například na trzích Indie, Ruska a Belgie.
  • Mezi německými investory panuje stále větší nespokojenost s podmínkami na tuzemském trhu a takřka třetina z nich by si už Česko znovu nevybrala. Vyplývá to z letošního průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) mezi 73 německými investory v ČR, kterým vadí zejména špatná platební morálka, nízká úroveň právní ochrany i neprůhledné zadávání veřejných zakázek.
  • Nošovická automobilka Hyundai loni vytvořila zisk 109,6 milionu dolarů, tedy zhruba 1,89 miliardy korun. Je to první rok, kdy český závod jihokorejské společnosti po rozjezdu výroby v roce 2008 skončil v kladných číslech.
  • Průmyslová výroba v únoru meziročně zpomalila růst na 13 procent po lednovém revidovaném růstu o 16,4 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů.
  • Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí světa celkové pohledávky za 21,95 miliardy korun. Během roku 2010 země splatily Česku zhruba 200 milionů korun; například Barma splatila loni přes 141 milionů korun, Albánie 19 milionů nebo Irák necelých 28 milionů korun.
  • Energetická společnost ČEZ navrhuje ze zisku loňského roku výplatu dividendy 50 korun za akcii. Rozhodlo o tom představenstvo firmy. Majoritní vlastník, kterým je stát, tak obdrží zhruba 18,8 miliardy korun, Celkem firma na dividendách vyplatí téměř 26,9 miliardy korun. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Od prvního dubna změnilo několik bank své sazebníky. V kalkulačce Nejlepší bankovní účet si můžete porovnat náklady účtů při využívání jednotlivých služeb.
  • Zajímáte se o investiční certifikáty a jiné moderní finanční produkty? Pak právě vám je určen časopis ZertifikateJournal od finančního odborníka Martina Svobody plný analýz, dotazů a rozhovorů. Co bylo obsahem aktuálního, v letošním roce již třetího čísla, se dozvíte v investiční sekci Certifikáty.

Anketa

Daňová reforma mění odpočty úroků hypoték. U současných smluv dojde ke snížení odpočtů z 300 tis. na 150 tis. Kč, u smluv uzavřených po roce 2012 bude tato možnost úplně zrušena. Vadí vám to?

  • Ano, stát by měl investování do bydlení podporovat - 69 %
  • Ne, odpočtem úroků jsou zvýhodněny jen určité skupiny lidí - 31 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU