Obchodní týden číslo 14 patřil menším emisím

11.04.2011 | , RM-Systém
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


11.4.2011 V uplynulém týdnu se objevila řada zpráv, které potenciálně mohly výrazně zapohybovat s kurzy akcií. Hlavní událostí, plánovanou, se stalo zasedání členů Evropské Centrální Banky (ECB) a zvažované navýšení úrokových sazeb. Očekávání bylo naplněno a úrokové sazby zvýšeny o 0,25 procentního bodu na 1,25 %. Očekávání již bylo v kurzech započteno a na změnu nereagoval dokonce ani měnový pár EUR/USD. Negativní událostí měl být neúspěch Portugalska s novou emisí dluhopisů, u kterých se opět zvýšila riziková přirážka. Portugalsko nakonec kapitulovalo a natáhlo ruku pro finanční injekci ostatních zemí eurozóny. Ačkoli by v loňském roce podobná zpráva přiživila probíhající paniku, letos jakoby se nechumelilo. Také s tímto krokem se více méně počítalo a světe div se, burzy i v den ohlášení této zprávy rostly. Zcela neplánovaně došlo ve čtvrtek k dalším otřesům na japonských ostrovech, ale ani v tomto případě se výrazná kurzová reakce nedostavila. Býčí zástupy tak nadále vládnou trhu a nehodlají své pozice opustit ani o píď. Burza RM-SYSTÉM mírně posílila, největšího růstu dosahovaly menší emise. Průměrný objem obchodů se znovu přiblížil 30 milionům Kč za den.

Poměr rostoucích a klesajících akcií znovu jednoznačně pro rostoucí tituly

Ze všech akcií obchodovaných na burze RM-SYSTÉM v segmentu EasyClick, jich hned 16 v uplynulém týdnu vzrostlo. Pouze 7 společností zamířilo do záporu, jejich drtivá většina však ztratila pouze desetinky procenta. Akcie společností CETV a VET Assets (bývalé Jihočeské papírny Větřní) se na konci týdne obchodovaly za stejnou cenu, jako v jeho úvodu. Největšího růstu dosáhli držitelé akcií kopřivnické Tatry, kteří si připsali 8,97 %. Nad 180 Kč se vyhoupl opět Unipetrol a jeho akcie přinesly držitelům 4,90 %. Nejhůře se vedlo akciím developera ECM, který se již přes měsíc obchoduje v koridoru 80 – 85 Kč. Tentokrát se závěrečná cena zastavila na 82,40 Kč a akcionáři ztratili 1,90 %.

Index RM mírně vzrostl a objem obchodů dosáhnul průměru

Burza RM-SYSTÉM na začátku týdne otevírala na hodnotě 2 583,19 bodů, páteční závěrečná hodnota indexu RM činila 2 594,59 bodů. Index RM tak v uplynulém týdnu posílil o 0,44 %. Maximální hodnoty bylo dosaženo ve čtvrtek, kdy se index vyhoupnul na 2 612,80 bodů.

Průměrný denní objem obchodů dosáhl 28,66 milionů Kč, největšího denního objemu bylo dosaženo ve středu, když se za den zobchodovaly akcie za 39,02 milionů Kč.

Spekulace okolo státní zakázky na vozy Tatra

V roce 2009 se začalo jednat o státní zakázce na nákup vyprošťovacích vozů značky Tatra pro armádní Pandury. V uplynulém týdnu se ve víru všech podivných událostí okolo jedné z našich parlamentních stran objevila také pochybnost o ceně nákupu těchto vozů. Celková zakázka by měla obsahovat nákup 12 dílenských a vyprošťovacích vozů za 600 milionů Kč. Právě v uplynulém týdnu se nechali někteří odborníci slyšet, že se jedná o cenu výrazně přemrštěnou a rovněž pro armádní představitele je tato částka neakceptovatelná. Jednání tak zřejmě budou pokračovat a uvidíme, jakým způsobem se bude dále vyvíjet. Pro Tatru má však každá taková zakázka doslova cenu zlata a pokud by k její realizaci skutečně došlo, znamenalo by to slušný příspěvek k firemním tržbám. Akcie společnosti v minulém týdnu krátce překonaly hranici 140 Kč, závěrečný páteční kurz však dosahoval 137,30 Kč a pro investory znamenal pro uplynulý týden růst o 8,97 %.

Fortuna využívá situace okolo sazky a sáhla ke zrychlení plánovaných kroků

Situaci na politické scéně víří Věci Veřejné, českou veřejností pro změnu situace okolo Sazky. Kromě zákulisních bojů o moc nad touto státní firmou pobavila veřejnost zmínka o vítězi loterie, který se o svou výhru ve výši 3,3 milionů Kč přihlásil podáním pohledávky do insolvenčnímu rejstříku. Na vzniklou situaci reaguje společnost Fortuna, která se původně měla stát konkurentem Sazky v losovaných sázkách a vydávání stíracích losů. Experti nevěří, že by nakonec Sazka definitivně padla a Fortuna ovládla tuzemský trh, nicméně provozovatelé terminálů Sazka již ztrácí trpělivost a kontaktovali společnost s dotazem na možnou spolupráci. Dle tiskové zprávy společnosti Fortuna chce firma na tuto poptávku reagovat zprovozněním 1 000 online terminálů pro jednu loterijní hru a dobíjení kreditů u všech mobilních operátorů. Ze zprávy také vyplývá, že Fortuna již v květnu uvolní do prodeje stírací losy a od přelomu července a srpna spustí číselné hry. Zamýšlený termín spuštění byl původně zamýšlen na přelom října a listopadu. Tato zpráva povzbudila naděje na růst zisků v letošním roce a akcie Fortuny začaly posilovat. Jejich cena se poprvé od spuštění obchodování dostala nad 110 Kč, které v závěru týdne společnost neudržela. Závěrečná cena činila 109,70 Kč a akcionáři si přišli na 3,98 %.

Vyšší cílové ceny u ČEZu a VIGu

Analytické sbory se protentokrát spokojily s úpravou cílových cen pouze u dvou titulů, u pojišťovací skupiny VIG, se však skutečně vyřádili. V posledním měsíci se živě debatuje opět o ČEZu, jedni hledají prostor pro další růst, druzí přemýšlejí na jaké ceně z titulu uniknout. Analytici UBS a Citigroup v tom mají, alespoň pro tuto chvíli jasno, kupovat a neprodávat dříve, než se cena přiblíží hodnotě 1 000 Kč. Citigroup cenu ČEZu zvýšila na 1 030 Kč z původních 820 Kč, zatímco v UBS provedli pouze kosmetickou úpravu. Nový cenový cíl zní 1 050 Kč, přičemž ten předchozí ukazoval 1 030 Kč. ČEZ v pátek uzavíral na ceně 886,50 Kč.

Rakouskou pojišťovací skupinu VIG si vzali na mušku ve čtyřech společnostech zároveň. Jako první se vyjádřili analytici Merill Lynch, kteří cílovou cenu zvýšili ze 42 EUR na 44 EUR (při aktuálním kurzu cca 1 074,4 Kč). V Chevreux šli ještě dál, cílová cena byla zvýšena ze 47 EUR na rovných 50 (1 221,25 Kč). Největšími optimisty jsou však v KBW, dle kterých by se mohl VIG objevit na 51,5 EUR (1 257,89 Kč). VIG se v uplynulém týdnu, po krátké anabázi pod hodnotou 1 000 Kč, obchodoval na závěr za 1 008,10 Kč.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT