Máme co nabídnout i argentinským a chilským investorům

11.04.2011 | , CzechInvest
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


8.4.2011 Česká republika je připravena na příchod investorů z Jižní Ameriky. Říká to generální ředitel Agentury pro rozvoj podnikání a investic CzechInvest Miroslav Křížek.

Právě včera se vrátil z podnikatelské mise do Argentiny a Chile, kterou vedl prezident ČR Václav Klaus. Otázky na Miroslava Křížka tak byly jasné.

Ve kterých oborech by mohla Česká republika s Argentinou a Chile nejvíce spolupracovat?

Argentina je zemí s jedním z nepropracovanějších vědeckých a technologických výzkumů v Jižní Americe. Daří se tam leteckému průmyslu, strojírenství, energetice, informačním technologiím, biotechnologiím, robotice a dalším oborům. A právě ve výzkumu a vývoji v současné době spatřujeme vysoký potenciál a snažíme se co nejvíce takových projektů do České republiky nalákat. To samé platí pro Chile, které rovněž patří k velmi rozvinutým zemím v Jižní Americe. Chile má kromě toho s Českou republikou společný tradiční sektor důlního a těžebního průmyslu, ve kterém jsou rovněž důležité nové technologie a inovativní řešení.

Co může firmám z těchto zemí Česká republika nabídnout?

MIroslav KřížekZa prvé to je určitě poloha, která je ideální pro expanzi na evropský kontinent. Z centra Evropy potenciální investor může dosáhnout na všechny důležité trhy, včetně Španělska. Pro Argentinu a Chile, španělsky mluvící země, je tento trh velice důležitý. Za druhé je to dostatek špičkových odborníků, kteří by mohli najít v argentinských a chilských projektech uplatnění. Za třetí, tak jako investoři z jiných zemí, by potenciální investoři z Argentiny a Chile mohli zdarma využívat služeb Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Profesionálové z CzechInvestu jsou připraveni poskytnout všem investorům takové služby, aby jim realizaci investic v České republice maximálně usnadnili, včetně zajištění investičních pobídek, vhodných nemovitostí, dodavatelů či zprostředkování pracovní síly. Česká republika tedy může argentinským a chilským firmám nabídnout stabilní zázemí, lidský potenciál i finanční podporu. Mohly by zde také velice snadno najít partnery k dalšímu rozvoji.

V České republice nepůsobí příliš mnoho argentinských a chilských firem. Jak to vidíte do budoucna?

Věřím, že se tento trend brzo změní a kromě investorů z tradičních zemí, jakou jsou například Spojené státy americké, Německo či Japonsko, v České republice brzo přivítáme první investory z Argentiny a Chile.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT