Nový pořad ČT: Hra s ďábelskými kartami

12.04.2011 | , AD Notam
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


12.4.2011 Víte, že je u nás vydaných téměř 10 milionů platebních karet? Kolik jich vlastníte právě vy? A znáte rozdíl mezi tzv. kreditkou a debetní kartou? „Možná se vám zdá, že to je na úvod příliš mnoho otázek, jenže právě tato elementární neznalost je nejčastější příčnou finančních problémů, kterou vám nesprávné využívání platebních karet může velice snadno způsobit.“ Upozorňuje ing. Roman Kohout ze společnosti ZFP akademie, a. s., kterého od 14. 4. 2011 můžete vídat na ČT 1 jako finančního specialistu v novém pořadu o penězích s názvem Suma sumárum.


Peníze? Spíš abstraktní pojem

Díky rychlému rozvoji moderních technologií se peníze v posledních deseti letech staly do jisté míry čímsi abstraktním. Většina z nás má alespoň jeden bankovní účet a se svými penězi hospodaří nejčastěji prostřednictvím platební karty. „Díky tomu, že peníze nemáme fyzicky v ruce, méně se při jejich utrácení kontrolujeme.“ Upozorňuje na prolomení psychologické bariéry Roman Kohout. „Snadno se tak můžeme dostat do mínusu a utratit za měsíc daleko více, než stihneme vydělat.“

Debetní karta

  • Je nejvíce rozšířeným typem platební karty
  • Dostává ji zpravidla každý majitel účtu vedeného bankou
  • Prostřednictvím této karty čerpáte zůstatek na vašem osobním kontě
  • Můžete s ní bezhotovostně nakupovat nebo vybírat peníze z bankomatů
  • V okamžiku, kdy na vašem účtu není dostatečný zůstatek, nemůžete dál utrácet -pouze pokud si s bankou domluvíte čerpání i do mínusu, můžete svůj účet vyčerpat i do záporné hodnoty, do tzv. „debetu“. Odtud tedy název debetní.

Kreditní karta

  • K této kartě nemáte vedený běžný účet, takže díky kreditce čerpáte peníze banky – NIKOLIV SVOJE = jedná se o půjčku, kterou je potřeba vrátit!
  • Jinými slovy - pokud kreditní kartu vlastníte a používáte, tak si vlastně peníze půjčujete
  • Ačkoli slovo kredit v jejím názvu u většiny lidí vzbuzuje spíše pocit, že hospodaří s plusovou, pozitivní hodnotou - opak je pravdou!


Dobrý sluha, zlý pán

„Kreditní karta je dobrým služebníkem každému, kdo se pravidelně stará o stav svých financí a dokáže tak rozumně zhodnotit a odhadnout své finanční možnosti.“ Konstatuje Roman Kohout a upozorňuje, že v případě zřízení kreditní karty jde o přijetí nabídky k úvěru. Avšak pozor na úroky! Úročení u kreditních karet se pohybuje mezi 20% až 30%. „Jen pro srovnání: úrok z hypotečního úvěru se pohybuje kolem 5% a běžný úrok ze spotřebitelských úvěrů do 15%. V případě úroku u kreditní karty tak za každou na rok půjčenou tisícikorunu zaplatíte 200 - 300Kč. Vlastníte-li kreditních karet více, můžete se, lehce dostat do nemalých problémů.“ Upozorňuje Kohout.


Méně je více

Kreditních karet můžete mít tolik, kolik chcete. Pokud řádně splácíte, pak neexistují žádné mantinely, kromě těch, které si vytyčíte sami. Jenže! I když z kreditní karty žádné peníze nečerpáte, zaplatíte poplatek už jen za to, že jste si jí aktivovali. Roman Kohout proto radí: „Obecně platí, že každý by měl vlastnit maximálně jednu debetní a jednu kreditní kartu. Více karet totiž významně ztěžuje kontrolu nad osobními financemi a může dohnat jejich majitele až do dluhové pasti. Víte, že když si půjčíte například 90.000Kč zaplatíte na úrocích 18.000 Kč – 27.000 Kč ročně?!“


S kreditkou i výhodně

Nelze ovšem říci, že by kreditní karta byla samozvaným zlem a strůjcem všeho špatného v rodinných financích. Obecně platí, že splatíte-li částku vyčerpanou z kreditní karty do termínu daného ve smlouvě o užívání karty, neplatíte za tuto půjčku nic. „Ovšem pozor! Již méně se ví, že toto platí pouze pro bezhotovostní operace. Vyberete-li pomocí kreditní karty hotovost z bankomatu, je tato částka považována okamžitě za běžný, tudíž okamžitě úročený úvěr. Úrok se vám tedy počítá od okamžiku, kdy vyberete hotovost z bankomatu. Na tuto částku se nevztahuje žádné bezúročné období“ důrazně upozorňuje na rozšířenou neznalost Roman Kohout.


Ne karta, ale já za to můžu …

Více rad a podrobnější informace bude nyní možné získat v nově připravovaném pořadu České televize Suma sumárum. Tento pořad se bude vysílat na ČT 1 od 14. 4. ve 20.55 hodin a je zaměřený na zvýšení finanční gramotnosti české populace.

Desatero pro používání kreditních karet

  • 1. Nepořizujte si více než jednu kreditní kartu.
  • 2. Při pořizování karty hledejte tu s nejnižšími poplatky za správu a nízkými úroky.
  • 3. Výši kreditu této karty zvolte tak, abyste při jeho vyčerpání neměli problém ho splatit.
  • 4. Než svoji kartu poprvé použijete, přečtěte si ještě jednou a pozorně podmínky používání karty.
  • 5. Přečtěte si tyto podmínky vždy, když máte v plánu ji použít znovu.
  • 6. Pokud něčemu z těchto podmínek nerozumíte, zeptejte se odborníka.
  • 7. Neustále mějte na paměti, že čerpání z této karty je vlastně půjčka.
  • 8. Vyznačte si do kalendáře kontrolu zůstatku na kartě den před obdobím splatnosti v každém měsíci.
  • 9. Používejte kreditní kartu pouze na bezhotovostní nákupy. Vybírat z bankomatu můžete s debetní kartou – tedy tu, kterou jste dostali ke svému účtu.
  • 10. Nikdy nevěřte, že dostáváte od finanční instituce něco ZADARMO. Ve světě financí toto slovo neexistuje. A když, tak v úplně jiném významu, než jak ho chápete vy.
.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT