Veřejná diskuse k zákonu o významné tržní síle začala

14.04.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tiskovka - NEPOUŽÍVAT


14.4.2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zveřejnily návrhy na to, jak zákon o významné tržní síle nahradit.

Zachování povinnosti platit faktury do třiceti dnů, zákaz vratek, ale také konec konceptu ekonomické závislosti — to jsou některé z hlavních bodů připravovaných změn legislativy, které by do konce roku měly nahradit současný zákon o významné tržní síle. Místo něj Ministerstvo průmyslu a obchodu a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže připravují novelizaci zákona o ochraně hospodářské soutěže a zákona o cenách. Uvažované změny teď obě instituce zveřejnily na svých internetových stránkách k připomínkám veřejnosti.

"Zákon o významné tržní síle byl terčem kritiky řady obchodníků, dodavatelů i odborníků, v některých svých pasážích ale pomáhá narovnávat podmínky na trhu. Do diskuze k připravovaných změnám legislativy proto chceme pozvat širokou veřejnost, abychom společně našli ta nejlepší řešení," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Navrhované změny například počítají s tím, že obchodníci dál nebudou smět prodávat zboží dlouhodobě pod cenou. Výjimek je jen několik — a to při zavádění nového zboží do prodeje nebo při prodeji poškozených zásob či při sezónních výprodejích. Novela také dál počítá se zákazem vratek — tedy vracením zboží dodavateli těsně před nebo po vypršení data spotřeby. Podobně jsou zakázané i platby, které přímo nesouvisejí s dodávaným zbožím — v minulosti například řetězce po dodavatelích někdy chtěly příspěvek na letáky při otevírání nových obchodů. Naopak zůstává povinnost platit faktury do 30 dnů.

Připomínky k připravovaným úpravám zákonů bude možné posílat Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže do 7. května. Ihned poté se rozběhne běžný legislativní proces, který umožní zákon o významné tržní síle zrušit a nahradit jej úpravami zákona o ochraně hospodářské soutěže a zákona o cenách.

Zrušit zákon a současně zapracovat jen některé jeho pasáže do zákona o ochraně hospodářské soutěže a zákona o cenách doporučila meziresortní pracovní skupina složená ze zástupců ministerstva průmyslu a obchodu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a ministerstev financí a zemědělství. Ke stejnému řešení se přiklonila také Podnikatelská rada i Národní ekonomická rada vlády.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: Tiskovka - NEPOUŽÍVAT