Ministerstvo financí snižuje odhad HDP, deficitu (OPAK.)

15.04.2011 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Odhad růstu HDP a deficitu se snižuje kvůli vládním...

...škrtům

* Veřejné finance a krize v eurozóně zůstávají hrozbou

* Pro tabulku předpovědí klikněte na [ID:nPRG004887]

Ministerstvo financí ve čtvrtek snížilo odhad letošního deficitu veřejných financí, ale současně i hospodářského růstu vzhledem k restriktivní politice současné vlády pravého středu.

Resort ve čtvrtletní aktualizaci makroekonomické prognózy uvedl, že očekává schodek veřejných rozpočtů na úrovni 4,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), zatímco před čtvrt rokem předpovídalo hodnotu 4,6 procenta. Za loňský rok skončilo hospodaření státu se schodkem 4,7 procenta HDP.

Pokud se odhad naplní, vláda by se výrazně přiblížila svému cíli do roku 2013 stlačit schodek pod 3 procenta HDP, limit přípustný v Evropské unii, a vyrovnat hospodaření veřejných rozpočtů v roce 2016.

Odhad dluhu vládního sektoru ke konci letošního roku resort snížil na 41,4 procenta HDP ze 42,1 procenta v předchozí prognóze.

Ministerstvo současně upravilo předpoklad ekonomického růstu v letošním roce na 1,9 procenta ze 2,2 procenta, a to podobně jako v případě deficitu zejména kvůli plánovaným úsporným opatřením.

"Pro rok 2011 očekáváme vlivem konsolidačních fiskálních opatření zpomalení růstu. Předpokládáme, že v roce 2012 dojde k návratu růstové dynamiky na úroveň roku 2010," uvedl resort.

"Oživení světové ekonomiky zůstává i nadále zatíženo mnoha nejistotami. Hlavní zdroje rizik pro Českou republiku jsou spojeny se stavem veřejných rozpočtů a situací v bankovním sektoru v některých zemích eurozóny," dodává zpráva.

Hlavním motorem domácí ekonomiky bude podle ministerstva zahraniční obchod a zčásti také tvorba hrubého kapitálu.

V loňském roce vzrostl český HDP o 2,2 procenta, zejména díky silnému oživení zahraniční poptávky.

Pro příští rok očekává prognóza oživení růstu na 2,3 procenta, i když slabší než dříve udávaných 2,7 procenta.

Ministerstvo předpokládá, že Česko bude i nadále těžit ze silné výkonnosti německé ekonomiky, jež je největším odbytištěm pro české exportéry.

Resort financí dále předpověděl, že růst spotřebitelských cen v letošním roce vyskočí na 2,1 procenta z loňských 1,5 procenta. V roce 2012 inflace dále zrychlí na 3,2 procenta, a to zčásti kvůli plánovanému zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty.

Vláda navrhuje v příštím roce zvýšit spodní sazbu DPH, jež se uplatňuje na potraviny, léky a další základní položky, na 14 procent z nynějších 10 procent. V roce 2013 by se pak měly obě sazby sjednotit na 17,5 procenta. [ID:nKOR062028]

Výnosem z vyššího nepřímého zdanění chce kabinet kompenzovat výpadek v příjmech státního rozpočtu způsobený plánovanou reformou důchodů.

Otázkou však zůstává, zda se politickým stranám podaří vyřešit současnou koaliční krizi a zachovat vládu premiéra Petra Nečase i přes sérii korupčních obvinění a skandálů. Věci veřejné, TOP 09 a ODS jednaly o současné situaci ve čtvrtek a podle prezidenta Václava Klause vyjádřily silný zájem koalici udržet. Jednání budou pokračovat v pondělí. [ID:nGAZ443322]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK