Euro klesá po snížení ratingu Irska; ztráty omezené

15.04.2011 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Euro <EUR=> mírně klesá po snížení ratingu Irska od...

...Moody's

* Euro se však opírá o úrokové prémie, nákupy cen.bank

* Trh čeká na data o inflaci eurozóny (v 11:00), USA (14:30)

LONDÝEuro v pátek oslabilo poté, co Moody's snížila hodnocení závazků Irska na poslední stupeň před spekulativním pásmem, a opět tak poukázala na problémy eurozóny s dluhy. Ztráty jednotné měny však brzdí nákupy ze strany států a úrokové prémie.

Pokles eura pomáhají tlumit také rozdílné vyhlídky na vývoj měnové politiky v eurozóně a ve Spojených státech. Několik představitelů americké centrální banky se vyjádřilo uvolněně k otázce inflace, čímž posílili názor, že si Fed dopřeje ještě trochu času, než začne vracet politiku na normální úroveň. [ID:nN14167673]

Evropská centrální banka oproti tomu minulý týden zvedla úrokové sazby o 25 bazických bodů a investoři počítají s pravděpodobností ještě dvou utažení do konce roku. <ECBWATCH>

"V krátkodobém horizontu budou hlavním faktorem pro kurz eura k dolaru úrokové prémie, a to i přes toto snižování ratingu, která už trh započetl," řekl Paul Robson, měnový stratég z RBS Global Banking.

"Hlavním rizikem je periferie eurozóny, ale ledaže se současné spekulace o rekapitalizaci španělských bank a restrukturalizaci řeckého dluhu stanou skutečností, budou euro podporovat úrokové prémie."

Ratingová agentura Moody's v pátek snížila hodnocení závazků Irska v zahraniční a domácí měně o dva stupně na Baa3, těsně nad spekulativní pásmo, a ponechala negativní výhled s odkazem na předpoklad zhoršení finanční síly irské vlády a slabší vyhlídky na ekonomický růst. [ID:nSCH522085] [ID:nLDE73E0DU]

Euro v 10:40 oslabovalo o čtvrt procenta na 1,4450 dolaru <EUR=>, když krátce předtím kleslo na denní dno 1,4440. Během týdne si ovšem jednotná měna zapsala 15měsíční maximum 1,4520. Opční bariéra podle dealerů leží na 1,4525 a nad touto hranicí jsou až ke kurzu 1,4550 nastaveny automatické příkazy k prodeji.

Dealeři také uvedli, že se euro opírá o systematické nákupy za strany asijských centrálních bank a blízkovýchodních investorů.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK